Kaže se da je život previše kratak, i zato treba da se računa svaka odevna kombinacija. Zna se da je vrsnom lekaru dovoljno da pogleda pacijenta i da mu uspostavi dijagnozu. Slično je i sa stilistima. Modni znalci imaju dar da na osnovu odeće očitaju nesigurnosti pripadnica nežnijeg pola.

Odelo kao i šminka su oružje da se prikriju nedostaci i istaknu vrline, zato dame koje su niske po nekom nepisanom pravilu ne silaze sa potpetica. Pojedine lepotice su i zaboravile da hodaju na ravnom, pa u retkim trenucima kada siđu s “nebodera” koračaju na prstima. Često ističu parolu da žena mora da ima visoku štiklu, da drži visoko glavu i svoje standarde.

Smatra se da lepotice, kojima su sakoi omiljen komad garderobe, tako prikrivaju svoju nesigurnost. Žene koje ne mogu da zamisle dan a da ne odenu dobro ukrojeni blejzer, čak i kad idu u kupovinu, po mišljenju mnogih, žele odećom da poruče da su neustrašive iako je to daleko od istine.

Poznata je tvrdnja modnog kreatora Karla Lagerfelda da su ljudi koji nose trenerke izgubili kontrolu nad životom jer su one znak poraza. Ipak, modni gurui se neće složiti s ovim stavom. Navode da samo osobe koje su pune samopouzdanja i nemaju komplekse mogu da izađu na ulicu a da se ne osećaju “ogoljeno” ili manje vredno ako su u ovako “neuglednoj” odeći.

Žene koje nose duboki dekolte kad god za to imaju priliku često su okarakterisane kao dame lakog morala. Stručnjaci tvrde da one samo žude za porodicom. Žele da skrenu pažnju na sebe, a podsvesno pokazuju da su željne ljubavi i mogućnosti da se brinu o partneru ili detetu.

Uspeh iz cipela

Lepotice koje se ne libe da špartaju u takozvanim oksfordicama imaju kontrolu u svakom segmentu svog života. Za njih se smatra da su jake žene. Većina muškaraca na forumima tvrdi da su ove muškobanjaste cipele grozne, ali, ipak, ne mogu da se otmu utisku da su dame koje ih obuju zastrašujuće i najčešće veoma uspešne.

Naočare kao štit

Mnoge dame ne mogu da zamisle da izađu na ulicu a da ne stave džinovske naočare za sunce koje će im sakriti pogled ali i celo lice. Bilo da je napolju sunčano ili pada sneg, one bez ovog asesoara nigde ne idu. Modni “psiholozi” smatraju da su one stidiljive. Da žele da vide svet svojim očima i naočarima se odbrane od okoline.