Otići na spavanje gladan je dijetalni mit s kojim smo se svi susreli barem jednom u životu. Australijski nutricionist je otkrio da li smete da jedete neposredno pre spavanja ali i koju je hranu najbolje izbegavati ako želite da izgubite pokoji kilogram viška.

Dok vi spavate, organizam obavlja niz radnji: obnavlja i umnožava svoje stanice, probavlja hranu i radi niz drugih bioloških stvari neophodnih za život. Svi ti procesi u telu traže energiju, koje organizam uzima iz hrane unesene tokom tog dana i noći.

Nutricionisti savetuju konzumaciju proteina i masti pre spavanja, jer ove grupe hrane osiguravaju bolji noćni odmor.

– Ako ste pre sna uneli hranu bogatu ‘praznim’ kalorijama poput table čokolade ili kutije sladoleda, razine krvnog šećera će vrlo brzo narasti, a dobijena ‘energija’ će se automatski pohraniti u telu u obliku masnih jastučića,‘ kaže australijski guru zdravog života, dr. Tim Robards.

Zbog mirnog sna bolje je ako nekoliko sati pre odlaska u krevet ne jedete nikakvu hranu, kako vas probava ne bi držala budnima. Ipak, jedete li uveče, najbolje bi bilo da odaberete hranu s niskom razinom šećera i ugljenih hidrata.

– Za miran san bolje će biti ako jedete proteine i masti od kojih se sastoje sve stanice u telu, dozvoljeno je organski uzgojeno meso, jaja, voće poput avokada, ali i maslac. Jedite celovitu i neprocesuiranu hranu koja polako sagoreva i otpušta hranjive tvari – predlaže dr. Robards.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here