Delfini” u lovu na “ajkule

0

 

 

Plan je ispunjen – vaterpolisti Srbije su ponovo u polufinalu Evropskog prvenstva! Od evropskih šampiona se tako nešto i očekivalo, bez obzira na činjenicu da igra u dosadašnjem delu šampionata nije bila na najvišem nivou. Verovatno se osećaju posledice neuspeha sa prošlogodišnjeg SP, kad su "delfini" osvojili tek sedmo mesto. Grč i oscilacije u igri prate pulene selektora Dejana Savića tokom celog takmičenja, ali su momci odigrali najbolje onda kad je to najvažnije. Grčka nije imala nikakve šanse u četvrtfinalu, a više od svega raduje da su mladi (Ćuk, Mandić i Ranđelović) u svakom pogledu dali doprinos velikom trijumfu.
Sada nas očekuje El klasiko. Crnogorske "ajkule" su jedan od najvećih rivala, forsiraju isti stil igre i jasno je da će nijanse odlučiti pobednika. U Španiji prošle godine Srbija je poklekla baš u duelu sa Crnogorcima (7:8), prilika je da susedima serviramo "slatku osvetu". Međutim, Savić je opravdano oprezan:
– Imali smo velike oscilacije. Igrali smo solidno sa igračem više, ali smo padali pri kraju napada protivničkog tima i stigli su jeftini golovi Grka. Odlično znamo Crnu Goru, odlučiće psihologija, a ne taktika. Možda su odmorniji, ipak, sve zavisi od pripremljenosti, niko nema prednost u predstojećem polufinalu.
Kako se bliži završnica takmičenja, tako je i Slobodan Nikić sve sigurniji. Protiv Grka je postigao dva gola, zaradio i veliki broj isključenja…
– Nije nam išlo u grupi, ali smo se digli i sada imamo sigurnost. Očekuje nas važan susret, odlučiće jedna lopta. Oni su odmorniji, ali kada se igra takva utakmica to nije neka prednost.
Filip Filipović je zadovoljan činjenicom da je reprezentacija popravila realizaciju igrača više:
– I ono što smo propustili bile su izrađene akcije. To je bilo sve do kraja završeno i to nas je delilo od Grka, imali smo kontru. Odlično su igrali centri, nikome nije lako da igra protiv Pijetlovića i Nikića. Ispod ovoga ne idemo. Sredićemo igru u odbrani, još napad da nadogradimo, a odmor Crne Gore nije prednost. Mi smo to imali prošle godine i više nam je štetilo. Imamo dovoljno vremena da se odmorimo.

 

Prepored posle Španije

Andrija Prlainović smatra da je ekipu podigao susret sa Španijom:
– Videlo se na treninzima da ide na bolje, postigli smo 13 golova. Dobra utakmica koja nam je trebala, delovali smo sigurno, vodili sve vreme. Bilo je dosta pozitivnih stvari, ali možemo još bolje. Sada predstoji duel "na nož", imaju kvalitet, fizički su jači, ali ni mi ne zaostajemo. Ista škola vaterpola i biće to velika utakmica, a najvažnije je da smo se digli.

 

 

Podrška bivših asova

Srpski vaterpolisti imaju veliku podršku u Budimpešti. Osim navijača, tu su i bivši asovi, koji se u glavnom gradu Mađarske okupljaju u sve većem broju. Vladimir Vujasinović (trener Partizana), Viktor Jelenić (predsednik Crvene zvezde) i Anto Vasović (član Stručnog saveta VSS-a) su već gledali nekoliko mečeva, a pridružili su im se i Igor Milanović (trener Pro Reka) i Jugoslav Vasović (direktor kragujevačkog Radničkog). Nema sumnje da će za polufinale "srpska kolonija" u Mađarskoj biti i "pojačana".

 

 

 

Sa 201. trijumfom
do petog polufinala

Srpski vaterpolisti su protiv Grčke ostvarili 201. trijumf od kako postojimo kao samostalna država i sa njim smo stigli i do petog polufinala na EP od osamostaljenja. Na ukupno 246 utakmica od prve sa Rusijom u Novom Sadu 7. jula 2006 (12:8) zabeležena je 201 pobeda, 12 remija i 33 poraza (najviše od Crne Gore i Hrvatske – po sedam).
Na EP smo bili šampioni u Beogradu 2006. i Ajndhovenu 2012, drugi u Malagi 2008. i treći u Zagrebu dve godine kasnije.

 

Srbija – Grčka 13:9
(3:2, 4:3, 4:2, 2:2)

SRBIJA: G. Pijetlović (13 odbrana), Mandić 2, Gocić, Ranđelović 1, Ćuk 2, D. Pijetlović, Nikić 2, Aleksić 2, Rađen, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović. Selektor: Dejan Savić.
GRČKA: Calkanis (7 odbrana), Milonakis 2, Dervisis, Tikas, Funtulis 3, Pontijekas, Afrudakis, Delakas, Murikis, Kolomvos, Gunas, Vlahopulos 4, Galanopulos. Selektor: Atanasios Kehazas.
BAZEN: "Alfred Hajoš" u Budimpešti. GLEDALACA: 2.000.

 

 

 

 

Program do nedelje

Utakmice za plasman od 7. do 12. pozicije: Nemačka – Rusija 9:8, Francuska – Gruzija 10:6.
Četvrtfinale: Italija – Hrvatska 8:7, Srbija – Grčka 13:9.
Petak – mečevi za plasman od 7. do 10. mesta – 14.30: Nemačka – Španija, 16.00: Francuska – Rumunija. Susret za 11. poziciju: Rusija – Gruzija.
Polufinale – 19.00: Mađarska – Italija, 20.30: Crna Gora – Srbija.
Subota – 10.30: Duel za 9. mesto, 12.00: za 7. poziciju, 13.30: za 5. mesto.
Nedelja – 18.30: Okršaj za bronzu, 20.30: FINALE.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here