EPA/Georgi Licovski
Vojnici Kfora na Kosovu

Srbi sa severa Kosova imaju najviše poverenja u misiju Kfor, što je naročito došlo do izražaja nakon nedavne eskalacije u Banjskoj, pokazuju nalazi Demostata.

Pripadnike Kfora srpska zajednica percipira kao “profesionalne, nezavisne”, za razliku od nekih drugih međunarodnih faktora, koji se često doživljavaju kao “proalbanski”, piše Demostat.

“Pojedini stanovnici opština na severu KiM čak navode da je Kfor ‘jedini faktor’ kojem veruju, što se objašnjava gubitkom vere u Srpsku listu, dok od Prištine nikada nisu ni imali velika očekivanja. Ta, ionako niska očekivanja od prištinskih vlasti, u potpuni su ‘iščezla’ nakon što je na čelo vlade ponovo došao tvrdokorni Aljbin Kurti, koji odbija da formira Zajednicu srpskih opština, obavezu preduzetu još Briselskim sporazumom iz 2013. godine”, navodi Demostat.

Istovremeno, deo Srba smatra da je akcija naoružane grupe, koja je završena pogibijom kosovskog policajca i trojice srpskih momaka, “nanela ogromnu štetu srpskoj zajednici”.

“Podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima Demostata iz diplomatskih krugova, ne treba isključiti ni mogućnost eskalacije nasilja, nalik onome što se odigralo u Banjskoj, ukoliko Kfor u potpunosti ne preuzme odgovornost za bezbednost severa Kosova, a Euleks za administraciju, odnosno ako ne bude popunjen ‘interegnum’, nastao izlaskom Srba iz svih prištinskih institucija prošle godine. Postoje i tvrdnje da bi novi sukobi Srba i Albanaca bili tolikog obima ‘da bi i vojska Srbije bila prinuđena da reaguje'”, navodi Demostat.

NATO je ubrzo nakon 24. septembra, posle tragičnih događaja na Kosovu, doneo odluku o raspoređivanju dodatnih trupa Kfora. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poručio je da će “NATO misija Kfor uvek preduzimati neophodne akcije da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here