Pexels

Iako to nije potvrđeno, medicinski stručnjaci i dalje veruju da dijabetes tipa 2 takođe može biti faktor rizika za razvoj depresije.

Novo genetsko istraživanje britanskih naučnika otkrilo je da depresija može biti direktan uzrok razvoja dijabetesa tipa 2. Ova dva stanja su oduvek bila povezana i znalo se da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 dvostruko češće pate od depresije, ali do sada nije bilo jasno kako dijabetes tipa 2 dovodi do razvoja depresije ili obrnuto.

Sada su istraživači odgovorili na ovo otkrivanjem sedam različitih genetskih varijanti koje se javljaju u oba stanja, gena koji igraju važnu ulogu u proizvodnji insulina i zapaljenju mozga, pankreasa i masnog tkiva.

“Ova izuzetno važna studija nam daje nove uvide u vezu između genetike, dijabetesa tipa 2 i depresije, pokazujući da depresija doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2“, rekao je direktor istraživanja u Diabetes UK, dr. Elizabet Robertson, a to je, kaže, otkriveno kada su istraživači ispitali genetske podatke stotina hiljada stanovnika Velike Britanije i Finske.

Inače, među 19.000 obolelih učesnika studije, oni su patili od dijabetesa tipa 2, 5.000 je imalo dijagnozu depresije, a 153.000 je samo prijavilo više njenih simptoma.

Analiza je objavljena u časopisu Diabetes Care, a otkrila je i da višak kilograma i gojaznost igraju ulogu u nastanku dijabetesa, a kod 36,5 odsto ispitanih su u direktnoj vezi. I iako ovo nije potvrđeno u ovoj najnovijoj studiji, medicinski stručnjaci i dalje veruju da dijabetes tipa 2 može biti faktor rizika za razvoj depresije.

Pošto su u svom istraživanju autori povezivali depresiju, dijabetes tipa 2 i gojaznost, nadaju se da će njihov rad podstaći lekare da češće šalju pacijente sa depresijom na testove za otkrivanje dijabetesa tipa 2 i drugih srodnih stanja.

“Sada kada znamo da depresija može biti uzrok dijabetesa tipa 2, možemo učiniti više da sprečimo ovo stanje“, rekla je za NI Times jedna od autora, profesorka Inga Prokopenko sa Univerziteta u Sariju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here