EPA/Olivier Hoslet
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje da ubrzaju akcije vezane za klimatske promene, u današnjem obraćanju na samitu Ujedinjenih nacija o klimi COP27 u Šarm el Šeiku.

– Globalna kriza fosilnih goriva mora da bude adut da se igra preokrene. Zato hajde da ne idemo ”autoputem za pakao”, već hajde da zaradimo čistu kartu za raj – rekla je ona, aludirajući na opaske generalnog sekretara UN Antonija Gutereša iznete u ponedeljak, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u zasebnom saopštenju naveo da je Rusija odlučila da energiju pretvori u „oružje za masovnu destabilizaciju“.

Gaston Braun, premijer Antigne i Barbude, rekao je na samitu da “industrija nafte i gasa nastavlja da ostvaruje skoro 3,0 milijarde dolara profita dnevno”, i da je “krajnje vreme da se te kompanije nateraju da plaćaju globalni porez na ugljenični profit, što bi bio izvor za finansiranje gubitaka i štete” nastale od klimatskih promena.

– Neodgovorni proizvođači fosilnih goriva ostvarili su koristi iznuđivanjem profita na račun ljudske civilizacije. Dok oni profitiraju, planeta gori – poručio je on.

Predsednik Senegala, Makij Sal, istakao je da se zalaže za smanjenje emisija s efektom satklene bašte, dodajući međutim: „ Mi Afrikanci ne možemo da prihvatimo da se naši vitalni interesi ignorišu“.

Andžej Duda, predsednik Poljske, ocenio je sa „posledica ruske agresije kriza i ogromni troškovi koji dovode u opasnost blagovremeno sprovođenje klimatske tranzicije, kao i blagovremeno postizanje zacrtanih ciljeva”.

„Moramo nastojati da se osigura da ruska agresija bude brzo i trajno okončana pružanjem veće podrške Ukrajini, jačanjem pritiska na Rusiju i jačanjem napora da postanemo nezavisni od ruskih fosilnih goriva”, naveo je Duda.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je primetio da je „licemeri da se ne kaže i da je civilizacija u kojoj živimo potpuno neravnopravna”.

– Sastoji se od zemalja koje već 200 godina neselektivno eksploatišu prirodne resurse planete, a u isto vreme druge jedva da imaju dovoljno da se prehrane i žive u skladu sa predindustrijskim načinima proizvodnje. Nejednakost je prisutna širom sveta. Venecuela je odgovorna za manje od 0,4 posto globalnih emisija gasova s efektom staklene bašte. Bez obzira na to, naši ljudi moraju da plate posledice ove neravnoteže koju su stvorile glavne kapitalističke ekonomije sveta koje su zagadile planetu u korist nekolicine – zaključio je Maduro

2 COMMENTS

  1. Ovo je kao bajka za predškolsku decu! Kakve metafore, prvi deo hevi metal drugi holivudski mjuzikal!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here