Deset zlatnih pravila vožnje motocikla

0

Voziti 200 na sat u majici i bez kacige po lokalnom izlokanom putu – jedino ako ste ludi
 

Brzina – Prevelika brzina je uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća. Pad sa skutera i pri brzini od samo 50 km/h može da bude tragičan, a da i ne pominjemo jurnjavu preko 100 na sat, koja može da ima smisla jedino na profesionalnim motodromima, uz odgovarajuće iskustvo i opremu. Zato prilagodite vožnju uslovima saobraćaja.

 

Kaciga – Kao što iz kuće izlazite u cipelama, kao što po kiši koristite kišobran, tako morate da naviknete da uz motocikl koristite kacigu, i vi i vaš saputnik. Naravno, kaciga bi trebalo da bude prilagođena klasi motocikla, a ne da se nosi samo da bi se ispoštovali zakonski propisi.

 

Sirena – Zvučni signal je vrlo bitan deo vožnje skutera i motocikala. Prilikom preticanja ili obilaženja vozila, prilikom nailaska na neopreznog pešaka, koristite je što više, da bi ostalim učesnicima u saobraćaju skrenuli pažnju na vaše prisustvo.

 

Kočnice – Proverite kod majstora kakve su vam i prednje i zadnje kočnice, i da li ih treba promeniti. Takođe vodite računa kako kočite, jer naglo kočenje može dovesti do pada.

 

Pneumatici – Pre prvog izlaska na ulicu treba da prekontrolišete pneumatike na vašem dvotočkašu. Proverite kada su proizvedeni, da li su izlizani i jesu li propisno napumpani. Pritisak u pneumaticima treba redovno kontrolisati.

 

Podloga – Za sve učesnike u saobraćaju, posebno za vozače na dva točka, vrlo je bitno sagledavanje podloge po kojoj se vozi. Nažalost, naši putevi su daleko od idealnih, ima dosta rupa i kolotraga koji mogu biti izuzetno opasni i dovesti do padova. Takođe se čuvajte plastične horizontalne signalizacije, kao što su oznake pešačkog prelaza i svih ofarbanih delova na putu, jer su plastificirani i klizavi. Pažnju obratite i na klizav kolovoz, na pesak i šljunak.

 

Retrovizori – Vožnja bez gledanja u retrovizor je veliki hendikep. Naviknite se da povremeno pogledate u ogledalo, da bi bili svesni situacije u saobraćaju i iza sebe, a ne samo ispred.

 

Oprema – Svaki motociklista koji je savestan prema sebi trebalo bi da osim kacige koristi rukavice, jaknu, naočari, čizme, a takođe i zaštitu za leđa i donji deo kičme. Izbor opreme na tržištu je dosta dobar, pa će svako naći nešto što mu odgovara cenom i kvalitetom.

 

Saputnik – Ako imate saputnika, naučite ga kako da se ponaša u vožnji, da se ne pomera na sedištu u toku vožnje, prilagodite brzinu uslovima opterećenja motocikla, i naravno – obezbedite i za suvozača kacigu.


Žmigavci – Na kraju, da vas podsetimo na korišćenje žmigavaca. Obavezno ih uključujte blagovremeno, i istovremeno gledajte u retrovizore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here