Desničari divljali protiv vehabija

0

Huligani napali policiju: Neredi na ulicama Kelna
 
"Scene su podsećale na građanski rat", pišu nemački mediji. Oko 4.500 ekstremno nasilnih desničara su se okupili na glavnoj železničkoj stanici, gde su svoj bes iskalili gađajući policajce flašama, kamenjem i petardama. Jedan policijski transporter je prevrnut, nakon čega je usledila intervencija oko 1.300 policajaca.
Rezultat su 44 povređena policajca, od kojih jedan teško. Jedna slučajna prolaznica je takođe teško povređena kad je pogođena flašom. Oko 20 huligana je privedeno, a na strani demonstranata je povređena jedna osoba.

 

Sve više siledžija

Huligani protiv vehabija je pokret koji je osnovan preko društvenih mreža. Pored nasilnih fudbalskih navijača pridružuju mu se i ekstremni desničari. Ministarstvo unutrašnjih poslova je konstatovalo visoku sklonost ka nasilju među simpatizerima ovog pokreta. Miting u Kelnu je prijavio funkcioner antiislamske stranke Pro NRV, čije delovanje prati tajna policija. Grupa je organizovala demonstracije sa nekoliko desetina učesnika u Manhajmu i Esenu. Početkom oktobra u Dortmund je došlo već više od 300 učesnika, organizovanih uglavnom preko društvenih mreža.

– Takva eskalacija nasilja već dugo nije viđena u Severnoj Rajni – Vestfaliji – rekao je portparol kelnske policije.

Satima nakon mitinga grupa huligana je i dalje divljala u centru grada, da bi na kraju bili uhapšeni. Policijski sindikat ovakvo povezivanje fudbalskih huligana i desničarskih ekstremista smatra izuzetno opasnim.

– Ako se ova grupa bude učvrstila i dalje rasla, imaćemo jednu novu dimenziju nasilja – rekao je Arnold Plikert, predsednik Sindikata policije za Severnu Rajnu – Vestfaliju.

Na poziv desničarske partije Pro-NRV (Za Severnu Rajnu – Vestfaliju) na demonstracije se odazvalo mnogo više ljudi nego što se očekivalo. Istomišljenici su došli iz svih krajeva Nemačke i marširali kroz centar grada.

 

Zvanični organizator mitinga je Udruženje huligana protiv vehabija, koji su zvanično prijavili 1.500 učesnika "mirnih demonstracija protiv islamista" – a došlo je po procenama policije 4.500 huligana.

Još pre nego što su počeli neredi, na železničkoj stanici u Kelnu su se mogli čuti povici "Auslenderi napolje"! Na gradskom trgu Ebertplac je zatim došlo do žestokih izgreda, kada su demonstranti masovno napali policiju. Upotrebljeni su vodeni topovi i tom prilikom uhapšeno je šest huligana.

Ostaje napeto pitanje šta će se dalje desiti sa ovako nasilnom mešavinom, koja i za policiju predstavlja jedan sasvim nov fenomen, kako je rekao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here