Devojčica niže samo pobede

0

 

Ponosno pokazuje pregršt zlatnih medalja koja je osvojila u plivanju, trčanju, tenisu, skijanju. Još se nije odlučila koji joj je sport najdraži, ali za šta god da se zainteresuje – sve joj se pozlati.
 

To su, za sada, takmičenja za "male ljude", ali ipak dovoljna da se shvati kako ova sedmogodišnja devojčica iz Berlina ima veliki talenat. Već tri godine zaredom Mihaela pobeđuje na "Bambini laufu", u trci najmlađih na 500 metara.

 

Na stadionu "Štefi Graf" je na turniru u tenisu "Talentijada" pobedila u kategoriji do sedam godina. Najviše je, ipak, ponosna na dve najnovije zlatne medalje koje je osvojila na "Sviming gala" na "Olimpija" stadionu, u disciplini prsnog plivanja i u štafeti.

 

Ovo takmičenje se održavalo u organizaciji škole "Berlin britiš skul", u koju ide i Mihaela. To je jedna od škola kao iz starih engleskih filmova, gde sva deca nose žute dukserice sa bedževima, sive suknjice ili pantalone, uče da budu poliglote i kako da osvoje svet.

 

Mihaeline drugarice su uglavnom deca diplomata, pa je njen razred uvek u fazi menjanja. Njoj se to baš i ne sviđa, pošto su se upravo odselile dve njene dobre drugarice, ali sreća je to da ona svuda sklapa prijateljstva.

 

Neka traju još iz vrtića, a neka iz njene druge "školice". Ona, naime, ide u drugi razred srpske dopunske škole kod učiteljice Jelene Novović i povrh toga uči da svira gitaru i violinu. Dovoljno razloga da se neko zapita nije li to previše tereta za pleća devojčice i ne krije li se iza svega onaj tako poznati sindrom preambicioznih roditelja, koji ponekad zaborave da su njihovi potomci samo deca. Ovde, međutim, to nije slučaj.

 

”Mi od nje ništa ne očekujemo, bitno je samo da je živa i zdrava. Sve što radi, radi po sopstvenoj želji i spontano. Naravno da je podržavamo u svemu što joj predstavlja zadovoljstvo”, kaže majka Svetlana, psiholog, koja je svojevremeno profesionalno igrala košarku za Vojvodinu iz Novog Sada.
 

Otac Miloš, i sam prekaljeni sportista i maratonac u kanuu, koji se skoro 30 godina bavi sportom, smatra da je "najvažnije da postoji unutrašnja motivacija kod deteta".
 

”Novac uopšte nije dobar motiv da bi se neko uspešno bavio sportom”, smatra on.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 30.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here