Printscreen/TikTok
Pejdž DeAnđelo

Studentkinja Pejdž DeAnđelo (20) iz Filadelfije (SAD) rodila se sa dva potpuno funkcionalna reproduktivna sistema – dve materice, dva cerviksa i dve vagine.

Pejdž ima mesečno i dve menstruacije, što znači da bi u jednom periodu života mogla da bude i trudna, a da to ne bi znala. Drugim rečima, jedna materica može nositi plod, dok druga može imati normalan ciklus.

Za razliku od drugih žena, njeno telo ima dva menstrualna ciklusa, po jedan iz svake materice.

Svoju dijagnozu nije znala sve do 18. godine, odnosno, dok prvi put nije posetila ginekologa, iako je prethodno imala neredovan menstrualni ciklus.

“Uvek sam imala vrlo neredovnu menstruaciju, ali zapravo su bila dva ciklusa. Ponekad bi to bilo jednom mesečno, a drugi put dva puta, u razmaku od samo nekoliko nedelja”, objasnila je Pejdž.

Kad god govori ljudima o svojoj dijagnozi, gotovo svi su uvek šokirani i imaju istu zabludu o anatomiji njenog tela jer mnogi pretpostavljaju da su joj obe vagine na spoljnoj strani tela što zapravo nije slučaj, jer između ostalog, da je to slučaj, mnogo ranije bi uočila da “nešto ne štima”.

“Ljudi misle da imam dve odvojene vagine sa spoljne strane tela, ali to nije slučaj. Svaka ‘strana’ upola je manja od normalne vagine. Ne uzrokuje nikakve probleme, ali je definitivno uočljivo”, objašnjava.

Kada je saznala za dijagnozu, bila je prilično iznenađena.

“U početku sam mislila da je to čak i smešno. Nikad nisam čula da je to moguće, ali u razgovoru sa ginekologom shvatila sam da to nosi i neke loše stvari”, priznaje.

Pejdž je saznala da zbog svog stanja ima puno veći rizik od prevremenih porođaja ili pak pobačaja, jer su njene materice mnogo manje nego “normalne”. Lekar joj je rekao da će decu najverovatnije moći da ima preko surogat majke, što je Pejdž dovelo do suza, jer je sanjala da će jednog dana postati majka.

Često je ispituju i o seksualnom životu, ali ona tvrdi da s tim nema problema.

“Trenutno imam dečka i sve funkcioniše u tom smislu”, rekla je i dodala da je trenutno u vezi sa kolegom sa fakulteta, Hjuom Hintonom (20).

Takvo stanje naziva se uterus didelphys, a žene, iako su rođene sa dva reproduktivna organa, njihove vagine se ne razlikuju spolja, a deli ih tkivo koje se naziva septum.

Pejdž je tako pokrenula Tik Tok kanal kako bi edukovala ljude o svojoj dijagnozi, a dosad je prikupila preko 300.000 sledbenika gde su joj se javile i mnoge žene s istim problemom.

“Mnogo devojaka s istim problemom preko Tik Toka mi je priznalo da su se zbog toga osećale usamljeno. Progovorila sam o tome kako bi okupila sve cure i žene s istim problemom jer sam se i sama osećala usamljenom kada sam saznala za svoju dijagnozu”, priznala je i otkrila da svoje neredovne menstruacije kontroliše pomoću pilula za kontracepciju.

@paige.deangelo

Reply to @hayleemichelle_ answering your Qs about #uterinedidelphys & spreading some knowledge ?? ask away no shame

♬ son original – Gygy ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here