Dežer: EK za prijem Srbije u Evopsku uniju

0

Samo se čeka ”zeleno svetlo” Saveta ministara: Vensan Dežer
 

 

Prema njegovim rečima, Kosovo ne bi trebalo da bude problem, jer nije bilo problem ni u procesu pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a ni u sprovođenju Prelaznog sporazuma.

 

"U svim navedenim slučajevima, EU je insistirala na odvojenosti procesa evropskih integracija kroz koji Srbija napreduje, od pitanja konačnog statusa Kosova i taj pristup se pokazao kao efikasan, jer je Srbija stigla do zaključenja SSP i sada do primene Prelaznog sporazuma", rekao je Dežer.

 

On je najavio da bi u junu trebalo da počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ako Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, tada izađe s pozitivnim izveštajem o saradnji s Haškim tribunalom.

 

Ali, nije isključio mogućnost da ratifikacija počne i pre juna, pod uslovom da se, u međuvremenu, dogodi "nešto pozitivno" u vezi s potragom za haškim optuženicima.
Dežer je ocenio da je do statusa kandidata potrebno "godinu dana, a možda i manje" od trenutka kada ministarski savet odluči da pokrene postupak za kandidatski status.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here