Prepirka i prozivka diplomata u MInhenu

0

Saudijski princ Turki al-Fajsal

Rukovanje i osmesi predstavnika dve zemlje koje nemaju diplomatske odnose, dočekani su aplauzom u publici, preneli su danas izraelski mediji. Ajalon je tim povodom ocenio da "postoji šansa", kako je rekao, misleći očito na izglede za mir u regionu i tim povodom izrazio zadovoljstvo.

Izraelski zvaničnik je prethodno optužio Turkija, bivšeg šefa saudijske obaveštajne službe i izaslanika u Vašingtonu i Londonu, da je nastojao da ga isključi iz diskusije drugih regionalnih sila o bezbednosti na Bliskom istoku tokom konferencije u Minhenu.

 

Bilo je planirano da učestvuju govornici iz Saudijske Arabije, Izraela, Turske, Egipta, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, javio je Rojters. Međutim, diskusija je podeljena u dva dela, s ciljem da u jednom učestvuju Turki, egipatski diplomata Hosam Zaki i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, a u drugom Ajalon, ruski profesor Igor Jurgens i američki senator Džozef Liberman.

 

Ajalon je u govoru na samom početku rekao kako se čini da je "predstavnik zemlje sa puno nafte" izvršio pritisak na organizatore da podele diskusije jer "nije želeo da sedi s nama". To pokazuje nedostatak međusobnog poštovanja i tolerancije, što je u samom centru regionalnih problema, ocenio jeAjalon.

 

Dok su postavljana pitanja, Turki je je iz publike rekao da nije on taj koji se protivio i tražio podelu diskusija, već je to rezultat Ajalonovog "grubog ponašanja" prema turskom ambasadoru u Izraelu.

Bila je to aluzuja na javno poniženje ambasadora Ahmeda Oguza Čelikola, koga je Ajalon smestio da sedi na vidljivo nižem dvosedu od njegove stolice i nije se rukovao s njim, pre nego što mu je izrazio protest zbog jedne turske TV serije, u kojoj su izraelski obaveštajci prikazani kao otmičari dece.

Ajalon je odgovorio da je Turki doveo u pitanje njegov integritet.

 

"Ako zaista on nije bio taj koji se protivio što sam ja tu s njim, ja bih ga pozvao da primi moju pruženu ruku." Turki je tada prišao podijumu s koga je Ajalon silazio i idući mu u susret pružio mu ruku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here