Tanjug

Radne grupe Beograda i Prištine trebalo bi da se ovog meseca, po peti put, sastanu u Briselu kako bi pronašle trajno rešenje za registarske tablice vozila, otprilike mesec dana pre isteka šestomesečnog dogovora o nalepnicama.

Poznavaoci prilika su za RTK2 naveli da su skeptični po pitanju konačnog rešenja.

– Dijalog Kosova i Srbije kao da je ušao u neki ćorsokak – ocenjuje politički analitičar Ardian Arifaj i napominje da bi za obe strane bilo dobro da se postigne neki napredak u bilo kom segmenu.

Ukoliko se konačno reši pitanje registarskih tablica, to će se pozitivno odraziti na čitav pregovarački proces, ukazuje Arifaj.

On smatra da strane nisu spremne da postignu bilo kakav dogovor, a da zbog toga ispaštaju građani.

– Nijedna strana nije pokazala spremnost, da bude konkretna i uradi da se nešto postigne, zato imamo razlog da budemo skeptični i u vezi idućeg sastanka i mogućnosti da se nešto pokrene napred u bilo kom delu sporazuma. Zapravo, građani su ti koji ispaštaju i na Kosovu i u Srbiji, ali i regionu, sve dok se ovaj proces ne nastavi, ali obe se strane više bave politikom, a manje gledaju šta je dobro za njihove građane – rekao je Arifaj za RTK2.

I direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković nije optimista, iako je, kako kaže “EU krenula da preti da taj sporazum mora da zaživi”.

– Nisam mnogo optimista, ali se iskreno nadam da nećemo opet imati specijalne jedinice na Jarinju i Brnjaku, da nećemo imati proteste, da nećemo imati probleme i da će ljudi moći normalno da funkcionišu. Nadam se nekom rešenju koje je bezmalo dobro za sve. Mislim da predstavljaju veliki problem i KM stare srpske tablice PR, GL i tako dalje,mislim da treba da se nađe rešenje ili preregistracija, ali za neki određeni period, ne može da se kaže za mesec dana preregistrujte. Pričamo o velikom broju automobila – ističe Radaković.

Krajem septembra prošle godine nakon što je Vlada Kosova uvela recipročne mere za vozila sa srpskim registarskim oznakama, postignut je sporazum koji predviđa da se belom nalepnicom prelepe simboli Kosova i Srbije na registarskim tablicama. Ovaj sporazum ističe 20. aprila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here