commons.wikimedia
Bajram Begaj

Predsednik Albanije Bajram Begaj na konferenciji za novinare zajedno sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani izjavio je kako je dijalog jedini put ka miru.

On je, između ostalog, govorio i o međudržavnoj saradnji, kao strateškoj tački gde fokus treba da bude na produbljivanju partnerstva između Albanije u Kosova.

– Što se tiče međudržavne saradnje, glavna pažnja je bila usmerena na jačanje daljeg produbljivanja strateškog partnerstva u svim aspektima. Podvukao sam da su odnosi Albanije i Kosova veoma dobri i da se uvek moramo rukovoditi nacionalnim interesom da produbljujemo saradnju na svim nivoima, ekonomskom, političkom, društvenom i kulturnom, kao i da napredujemo u procesima evroatlantskih integracija – rekao je Begaj.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila da se Kosovo suočava sa bezbednosnim izazovima i da mu je zbog toga potrebna podrška Albanije u međunarodnoj areni u kojoj nema svog predstavnika.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Bajramom Begajem rekla “da je albanski narod bio i ostao faktor stabilnosti u regionu, odlučan da zaštiti evroatlantske vrednosti koje su ugrožene od strane Rusije i Srbije”.

– Albanski narod je bio i ostao faktor stabilnosti u regionu. Potrebna nam je podrška Albanije da bude naš glas u međunarodnoj areni u kojoj Kosovo nema predstavnika. Koordinacija za jedinstvenu spoljnopolitičku akciju je fokus moje posete. Odlučni smo da zajedno branimo vrednosti koje napadaju Rusija i njeni sateliti u regionu. Srbija sprovodi institucionalnu agresiju na Kosovu, pa nam je potrebna podrška Albanije i njenih saveznika. Dijalog sa Srbijom se nastavlja, ali konačni rezultat je samo obostrano priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova – rekla je Osmani.

2 COMMENTS

  1. Jos nije oficijelno, ali slutite istinu. Vas “zastitnik” je izgubio rat i poziciju, ali nikako da prizna.

  2. Kada bi Srbija pola albanije okupirala da li bi
    vi to priznali pa normalno ne i svi normalni ljudi isto misle a vi albanci ste utopisti koji
    sanjate nešto sto je nemoguce da je moguće .Nećeš se dugo načekati primi ih kod sebe u albaniji pa ih ti priznaj kao rulju problema koji su celoj svjetskoj javnosti poznati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here