Dijaspora čuva srpske običaje

0

Za smotru se živi: Biljana Babić
 

Danas, posle skoro 26 godina, njihova ćerka Biljana (17), rođena u Nemačkoj, smatra da su ona i njen dve godine stariji brat Boriša, upravo zbog takve pametne odluke svojih roditelja, u mnogo boljoj životnoj prilici za razliku od vršnjaka u Srbiji ili Republici Srpskoj.

 

Zemljaci su mi draži

– Družim se i sa Nemcima, ali sam bliža sa Srbima, što je i prirodno. Najviše vremena provodim u KUD-u, tu se smejemo, igramo, pevamo i dobro zabavljamo i svi se odlično razumemo – kaže Biljana objašnjavajući da je zahvaljujući Jugosu naučila mnogo toga i o pravoslavlju i zašto je važno u životu opraštati, na čemu se naša vera i temelji.

– Mi imamo sigurnu budućnost, a naši vršnjaci u matici, za nju moraju da se bore sa mnogo više nevolja i nepredviđenih situacija, nego mi u Minhenu – kaže ova devojka, koju smo upoznali na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, u Banjaluci.

Biljana igra u KUD-u Jugos i na to je vrlo ponosna.

– Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu je nešto, za šta većina nas živi, čemu se radujemo i željno iščekujemo godinu dana. Važna je pobeda, ali ne i najvažnija! Naime, druženje i nova prijateljstva su isto toliko, ako ne, još i više vredna. Sjajno se zabavljamo, Banjalučani su divni domaćini, jedino nam je žao što više nije bilo domaće publike, ali i to je donekle dokaz da smo mi iz dijaspore – pravi čuvari srpske tradicije i običaja – kaže Biljana objašnjavajući koliko su ovakve manifestacije važne za nju i njene drugare.

 

Pravnik ili mašinski inženjer

– Moja trenutna briga je, šta je pametnije da studiram, mašinstvo ili pravo. Privlače me oba zanimanja, ali imam još godinu dana da se odlučim. Za sada je mrtva trka – kaže kroz osmeh mlada dama iz Minhena.

– Nama su smotre ovog tipa bitne da ne izgubimo kontakt sa maticom! Većina nas je rođena u inostranstvu, a rodni kraj roditelja posećujemo jednom, dva puta godišnje, pa smo hteli, ne hteli više uključeni u tokove država u kojima živimo. Zato su Evropske folklorijade dobre, a u krajnjem slučaju, svi pričamo na srpskom jeziku, da nas ceo svet razume – kaže Biljana smejući se i dodaje, kako joj je žao što roditelji nisu sa njom,

Pre polaska u Banjaluku su je podsetili da je važno učestvovati, a ne i pobediti, a naravno, dali su joj i nekoliko vaspitnih uputstava, a glavno je bilo, da ne pretera u "noćnom životu na Balkanu".

– Moji roditelji su brižni i pažljivi, vaspitavaju nas liberalno, ali tako da se zna, čija je starija i čija se poštuje – kaže ova šaramantna devojka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here