Dijaspora “presvlači” puteve?

0

Ima šta da se radi: Ulice u Radujevcu
 

Oni su u prostorijama Osnovne škole u Radujevcu, sa upravom Mesne zajednice održali zbor meštana u želji da informišu stanovništva o eventualnom ponovnom asfaltiranju ulica.

Na sastanku je uprava ove organizacije meštanima predstavila sebe, razloge osnivanja i svoje planove i ciljeve delovanja. U koordinaciji sa Mesnom zajednicom i Opštinom Negotin, obratili su se Građevinskom preduzeću Štrabag, koje i održava i gradi puteve u Srbiji.

 

Širenje po Evropi

Učesnici sastanka

Radujevačka inicijativa je formirana u junu ove godine u Beču, ali s obzirom na to da meštani Radujevca žive i rade i u mnogim drugim zemljama, akcija se ubrzo raširila širom Evrope. Ovo udruženje čine uglavnom mlađi meštani Radujevca, takozvana treća generacija naših iseljenika. Članovi odbora su: Dragan Mezdrić, John Dragić, Saša Popović, Dragan Nikolić, Miroslav Petrašković, Dragan Odrkić, Boban Spasić, Saša Prvujkić i Ljubiša Todosijević. Za više informacija i pitanja, može se pisati na mejl: inicijativa@gmx.at.

U razgovorima sa predsednikom opštine Negotin dobijena je interesantna ponuda da se u narednom periodu, u etapama, uradi kompletno presvlačenje ulica. Taj projekat bi koštao znatno više, ali umereni optimizam postoji, iz razloga što bi polovinu novca potrebnog za izvođenje radova trebalo da obezbedi opština Negotin.

Na sastanku su se čula različita mišljenja i pozitivna i negativna. Neizostavno se u diskusijama prelamala i podela na "mi" i "vi", odnosno na porodice koje žive u selu i inostranstvu. Bilo je interesantnih predloga da prioritet u iznošenju radova ipak bude vodovod, čije se instalacije već godinama nalaze na samom ulasku u selo. Takođe i neki drugi objekti kao Dom kulture, zemljoradnička zadruga…

Iz svega izloženog, zaključak je da je samodoprinos najefikasniji i najpravedniji način finansiranja projekta. Međutim, za uvođenje samodoprinosa mora se izjasniti većina stanovništva referendumom. S obzirom na to da većina meštana živi u inostranstvu, održavanje referenduma je tehnički neizvodljivo.

Skup je završen bez konkretnih odluka, ali je jedinstveno podržana akcija Radujevačke inicijative i preovladalo je mišljenje da se bez obzira na to koji projekat ili deo radova bude odrađen, dalje nastavi sa sakupljanjem dobrovoljnih priloga u inostranstvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here