Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpska dijaspora koja živi u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj više ne odgovara klasičnom klišeu “gastarbajtera” i razvila se u atraktivnu ciljnu grupu za privredu matice. Srpska zajednica u tim zemljama se prethodnih pet decenija odlično integrisala u lokalno društvo, a ujedno i sve je veća njena kupovna moć.

Prema podacima objavljenim na portalu statista.com, globalnoj biznis data platformi, grupa do milion ljudi ima kupovnu moć od 23.637 evra u Nemačkoj, 24.232 evra u Austriji do 40.793 evra u Švajcarskoj po osobi. U najrazvijenijim industrijskim nacijama živi već 3. i 4. generacija naših ljudi, deo je tamošnjih društava visokih performansi i voli da troši.

Kupovna moć je, ujedno, i najčešće korišćeni pokazatelj potencijalne potrošnje. Iz tog razloga dijaspora koja živi u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj i koja je emotivna po pitanju zemlje iz koje dolazi ili potiče i rado provodi odmore i praznike u Srbiji, te može znatno uticati na razvoj lokalne privrede u domovini.

Kao visokoplatežni krajnji kupci oni su spremni da potroše više novca na šoping, putovanja, provod i zabavu, ali i da ulažu u nekretnine i pokreću biznis u Srbiji. Najvažnije je pronaći pravi put do te ciljne grupe i uveriti ih u proizvode, usluge i ponude koje garantuju pouzdanost, kvalitet i najbolju uslugu.

Veliku kupovnu moć dijaspore u ovim zemljama dokazuje i zvanični podatak Narodne banke Srbije o doznakama iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, koje su 2019. pre pandemije korona virusa, iznosile 1,89 milijardi evra. To je 54,09 odsto ukupnih doznaka iz celog sveta u toj godini. Realni iznos, međutim, znatno je veći, jer se ne smeju zaboraviti neformalni kanali za slanje novca u Srbiju autobusom, preko prijatelja ili slično.