Dijego Deme (28), u kojem su pomešane italijanska i nemačka krv, osvežio sećanje na slavne dane kluba s neponovljivim Maradonom u timu.

Dijego Armando Maradona (59), jedan od najboljih fudbalera svih vremena, igrao je za Napoli od 1984. do 1991. I ne samo to. Doneo mu je jedine dve krune italijanskog prvaka (1987, 1990). Živa je legenda Napulja.

Već sam nedavni dolazak njegovog imenjaka iz Lajpciga za 12 miliona evra (Barseloni pre 36 godina plaćeno dvostruko manje) sentimentalni je izlet u prošlost. U Napoli je opet došao jedan Dijego, skromnijeg fudbalskog znanja od slavnog prethodnika, a nazvan baš po njemu. Otac, Italijan, oženjen s Nemicom, presekao je 21. novembra 1991. da mora biti tako i nikako drugačije. Njegova strast prema klubu u kojem je briljirao argentinski as sudbinski je odredila put novorođenog.

Osam meseci pre nego što je mali Dijego došao na svet grande Dijego, igrajući poslednju sezonu u Napoliju, s oreolom šampiona Apenina, postigao je i poslednji pogodak u dresu Napolija, a 81. u Seriji A.

Sampdorija je pod trenerskom rukom Vujadina Boškova grabila ka prvoj tituli prvaka u svojoj istoriji, i jedinoj do sada. Na tom putu 24. marta je na svom terenu preslišala i važećeg šampiona. Bilo je 4:1, a Maradona je u 75. minutu smanjio na 3:1 pošto je Đanluku Paljuku prevario s bele tačke.

Više nikada nije obukao dres kluba u kojem je besmrtan. Rezultati s doping-testa posle ligaške utakmice s Barijem u Napulju nedelju ranije potvrdili su iza meča u Đenovi da je uzimao kokain.

Mrežu Sampdorije je zatresao i 12 dana pre susreta u prvenstvu. Napoli je na San Paolu pobedio s 1:0 u prvoj utakmici polufinala nacionalnog kupa. U revanšu Đenovljani su slavili s 2:0, ali Maradona nije mogao da igra zbog kazne.

Zanimljivo je da je argentinski as i prvi ligaški pogodak dao protiv istog tima i isto iz penala, kada su Napoli i Sampdorija u drugom kolu sezone 1984/85. podelili bodove (1:1). Pre toga već je triput bio zatresao mrežu u kupu protiv tri nižerazredna tima.

Prst sudbine je odredio da i Deme prvi pogodak u Napolijevom dresu postigne na stadionu “Luiđi Feraris”. U igru je ušao u 61. minutu, a u 83. se našao na pravom mestu u kaznenom prostoru domaćina da donese vođstvo s 3:2. Gol je pao na istoj strani na kojoj je Maradona 10.543 dana pre savladao Paljuku. Belgijanac Dris Mertens je u nadoknadi vremena potvrdio pobedu u poslednjem meču 22. kola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here