Dimi se ohridski vulkančić

0

Malo dima preplašilo Makedonce
 

Vulkan Duvalo predstavlja aktivnu geotermalnu površinu koja liči na minijaturni krater prečnika oko pola metra i dubine oko 30 santimetara iz kojeg izlaze gasovi ugljen-dioksid i vodonik-sulfid.

 

Star pet miliona godina

Portparol policijske uprave u Ohridu Stefan Dimoski rekao je da nema mesta za strah i paniku. On je dodao da će tokom dana vulkan ipak kontrolisati pripadnici policije, vatrogasne službe i Direkcije za zaštitu i spasavanje. Kako je istakao, radi se o vulkanu starom oko pet miliona godina, koji je i jedinstveni aktivni vulkan na Balkanu. Vulkan Duvalo liči na minijaturni krater prečnika oko pola metra i dubine oko 30 santimetara iz kojeg izlaze gasovi ugljen-dioksid i vodonik-sulfid.

Kako je navedeno, iz vulkana obično izlazi beo dim sa mirisom sumpora, ali u sredu je dim bio crn i "smrdeo je na zapaljenu gumu". To je uznemirilo stanovništvo koje se obratilo vlastima.

 

Centar za upravljanje krizama je saopštio da je na mesto gde je vulkan preventivno su otišli protivpožarna vatrogasna jedinica, kao i predstavnici Uprave za zaštitu i spasavanje.

 

Nadležni su upozorili da se radi o prirodnoj pojavi i da nema razloga za paniku. Kažu da je i ranije bilo takvih pojava, a poslednji put je taj vulkan ispuštao dim pre 10 godina.

 

To mesto, kako navodi portal, građani godinama koriste kao deponiju za smeće, te nadležni ne isključuju mogućnost da je to uzrok pojave dima. Duvalo je poslednji trag geološki drevne vulkanske aktivnosti, koja je sada gotovo ugašena.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here