Dinkić: Intenzivirati izgradnju puteva

0

Već smo imali jednog ministra "za puteve": Mlađan Dinkić

Očekujemo da, sa početkom građevinske sezone, krenu radovi na izgradnji 110 kilometara severnog dela Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada i takozvanog "Ipsilon" kraka od Subotice do Kelebije. Kreće i izgradnja autoputa, koji je finansiran sredstvima Svetske i evropskih banaka, na delu od Dimitrovgrada ka Nišu i od Leskovca ka makedonskoj granici, rekao je Dinkić za "Večernje novosti".

Na pitanje hoće li se kriza u Grčkoj odraziti na pristizanje donacije iz "Helenik plana", kojim se finansira deo Koridora na jugu, Dinkić je rekao da Srbija shvata da je Grčka u teškoj finansijskoj situaciji i da neće insistirati na prilivu tih sredstava.

"Tu deonicu ćemo delimično graditi od sopstvenih sredstava, a ostatak uz pomoć Evropske investicione banke. Ne treba više da se čeka, radovi moraju da krenu što pre", naveo je ministar.

On je istakao i da u maju kreću radovi na prvoj deonici autoput od Beograda ka Čačku – od glavnog grada do Ljiga.

 

 

Ukidanje "prednosti domaćeg terena"

 

U maju ćemo, u skladu sa CEFTA sporazumom, ukinuti prednost za domaće ponuđače, ali samo u odnosu na konkurenciju iz regiona. Ali, to će dati i bolje šanse srpskim firmama da pod boljim uslovima učestvuju na tenderima za poslove u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da najveći problem za početak gradnje krupnih infrastrukturnih objekata nije bio novac, već činjenica da za ove poslove nemamo dobre i kvalitetne projekte.

"Zato je Vlada i odlučila da u maju raspiše javni poziv kojim će obezbediti učešće tri ozbiljne kompanije, koje će se baviti upravljanjem projekata izgradnje autoputeva u Srbiji", rekao je Dinkić.

On je objasnio da će te kompanije raditi na samom projektovanju, prikupljanju tenderske dokumentacije, ali će izvoditi i nadzor nad izgradnjom autoputeva.

Za projekte koji su trenutno aktuelni te poslove radi državna kompanija "Koridor 10", dok će autoput Beograd – Čačak nadgledati "Putevi Srbije". Menadžment kompanije koju izaberemo na tenderu u maju baviće se pripremom dokumentacije za puteve koje ćemo graditi naredne godine, naveo je Dinkić.

U narednoj godini, kazao je on, krenuće se u pripremu za gradnju važnih saobraćajnica kakve su Pojate – Kraljevo, Paraćin – Zaječar – Vrška čuka, Prokuplje – Niš, a radiće se i na deonici od Čačka do Požarevca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here