Divljaci oteli obalu

0

 

Gradi se kao na moru: Ogromna kuća

Ako ga uz pomoć Kfora i Euleksa ne otmu Albanci, a na tome rade već dugo, intenzivno i podmuklo, jezero Gazivode će za koju godinu uništiti žitelji Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice koji će divljom gradnjom u potpunosti ubiti lepotu nastalu sedamdesetih godina prošlog veka izgradnjom brane Gazivode, potapanjem plodnih dolina Ibarskog Kolašina, Brnjaka i Ribarića i raseljavanjem oko 8.000 Srba.
Dve decenije, a nešto intenzivnije u poslednjoj deceniji, na jezeru se gradi kao na moru, splavovi, vikendice, ogromne kuće i čitava naselja niču svakodnevno sa obe strane obale duge oko 30 kilometara, bez dozvole, bez ikakvog reda i sve na divlje.
– Neki su toliko drski da bagerima potkopavaju obalu koja je državno vlasništvo i tu zidaju kuće, a niko i ne pokušava da im stane na put, gro objekata izgrađeno je na uzurpiranom zemljištu, metalnim ogradama onemogućen je prilaz obali na mnogim delovima jezera – kaže Branko Luković, starosedelac u naselju Tabalije, koje pripada opštini Novi Pazar.
Jezerom Gazivode, koje se na delu novopazarske i tutinske opštine naziva i Ribarićkim jezerom, jer počinje od mesta Ribarići, a završava se kod mesta Gazivode, na papiru upravljaju opštine Tutin, Novi Pazar i Zubin Potok u kojima su se menjale mnoge vlasti, ali nijedna ni prstom nije mrdnula da zavede red na jezeru i spreči divlju gradnju. Naprotiv, neki opštinari su je i pospešivali tako što su i sami, bez dozvole i na uzurpiranoj državnoj zemlji, gradili skupe objekte.

Zavešćemo red: Stevan Vulović
 

– Na vlasti smo tek odnedavno, poznat nam je problem divlje gradnje na jezeru Gazivode. Formiraćemo stručnu ekipu koja će "snimiti" kompletnu obalu na teritoriji naše opštine. Učinićemo sve da zavedemo red na jezeru i nećemo dozvoliti da se ovako važan resurs zloupotrebljava i uništava – obećava Stevan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok.
Ranije je ovde u Jezgroviću postojala plaža Pode, gde je bilo dosta kamp-kućica, šatora i poneka vikendica. To se nekako i moglo tolerisati dok pojedinci, videvši da ih niko iz opštine neće ometati, nisu počeli da grade trospratnice i četvorospratnice i da uzurpiraju obalu i površinu jezera. Ako se ovako nastavi, jezero će za koju godinu postati obična bara, a svi naši planovi da generacijama koje dolaze ostavimo "biser" podno prelepe planine Mokre gore pašće u vodu – upozoravaju iz novopazarskog udruženja ribolovaca Bistro.

Drskost: Niču splavovi
 

Mnogi ribolovci, ekolozi, kupači i žitelji sela iznad jezera Gazivode besni su i na državu koja takođe ništa nije učinila, a imala je ingerencije u opštinama Novi Pazar i Tutin, pa i na delu koji pripada opštini Zubin Potok, da spreči uzurpaciju državnog zemljišta i sveopšti haos nastao divljom gradnjom.

 

Voda puna fekalija
Ogromne količine fekalija izlivaju se u jezero, neki su kanalizaciju odveli u doskora kao suza bistru i čistu jezersku vodu. Niz Ibar u jezero Gazivode iz Rožaja stiže kompletna deponija, a ogromne količine fekalija rekom Vidrenjak ulivaju se iz opštine Tutin. Nadležni u opštinama ćute, inspekcije ništa ne preduzimaju, a da naša nevolja bude još veća, ćute i državni organi – ističe Amer Avdović iz okoline Ribarića.

 

Nema više ni ribe
Jezero Gazivode bilo je raj za ribolovce koji su svojevremeno, preko svojih organizacija, poribljavali jezero, a u jednom periodu iz bistre i čiste vode mogli su se izvući šarani teški i po desetak kilograma. Bilo je i planova da se deo jezera pretvori u ribnjak i da se od proizvodnje šarana i turizma lepo zaradi. Međutim, svi ti planovi su divljom gradnjom i fekalijama pali u vodu. Ribolovci se sada muče da ulove tek po neki preživeli sitniš.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here