Đelić: Srbija kandidat za EU do 2011.

0

 

Božidar Đelić optimista u pogledu kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji
 

 

On je u intervjuu za "Novosti" podsetio da će u Briselu 26. januara biti nastavljen redovan politički dijalog između Srbije i EU, teme će biti situacija u regionu i pitanje naše kandidature, a 29. januara predstavićemo naše prioritete u sklopu buduće dunavske strategije EU.

 

Članstvo u EU zavisi i od ekonomije

Povodom predloga grčkog premijera Jorgosa Papandreua o Srbiji u EU 2014. godine, Đelić je rekao da je "značajno što je grčki predlog podržala Italija, a to je donekle najavila i Austrija", ali da je "ta satnica na ivici tehničkih mogućnosti, a umnogome će zavisiti i od ekonomskih prilika u zemljama EU".

Prema njegovim rečima, nije realno da se naš zahtev za dobijanje statusa kandidata već tada uputi ministrima EU i zatim Komisiji, kao ni tokom februara, jer je Bugarska povukla svog kandidata za komesara, što će za nekoliko nedelja produžiti i formalno konstituisanje EK. On zato očekuje da naš zahtev Komisiji bude prosleđen na proleće.

 

Đelić je istakao da se "uveliko spremamo" da odgovorimo na upitnik Evropske komisije i dodao da je "ubeđen da ćemo taj posao završiti u rekordnom roku".

 

"U rukama već imamo upitnike koje su pre nas dobili naši susedi. Ministarstvima smo pre Nove godine podelili crnogorski upitnik i trenutno ga analiziraju i pripremaju neophodne podatke. Ako dobijemo upitnik na proleće, popunićemo ga i vratiti do leta. U tom slučaju, ubeđen sam da Srbija završava godinu sa statusom kandidata ", rekao je Đelić.

 

Kad je reč o datumu za početak pregovora o članstvu, on je ocenio da je "malo verovatno da će se to dogoditi pre nego što u potpunosti zaokružimo saradnju sa Hagom" i da je tako bilo i u slučaju Hrvatske, dodavši da bi svakako trebalo da izbegnemo sudbinu Makedonije, koja od 2005. ima status kandidata, a još nije započela pregovore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here