Đelić: Ubrzane evropske integracije Srbije

0

Idemo ubrzanim korakom ka Evropi: Božidar Đelić
 

 

Đelić je rekao da takva odluka EU u potpunosti potvrđuje politiku Vlade Srbije, koja je još u januaru prošle godine odlučila da sa svoje strane primeni taj veoma važan sporazum sa Evropom.

 

"Zahvaljujući našim akcijama, ali i akcijama Evrope, na prvom sastanku Odbora za proveru primene tog sporazuma, u trećoj nedelji marta, u Beogradu, moći ćemo da razmatramo primenu koja traje više od godinu dana, a ne samo ovih nekoliko nedelja otkada se taj sporazum primenjuje obostrano", najavio je Đelić.

 

Prema njegovim rečima, odluka Srbije da počne primenu Prelaznog sporazuma prošle godine nije za efekat imala samo smanjenje određenih cena za domaće potrošače, naročito u uvozu automobila, nego i drugih dobara.

 

Đelić je zaključio da je krajnji cilj odluke o punoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma stvaranje slobodne trgovinske zone, koji danas ima i veoma jasnu potvrdu u ubrzanju evropskih integracija Srbije.

 

Puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU počela je danas, a Srbija je taj sporazum jednostrano počela da primenjuje pre godinu dana.

EU je još 2000. godine omogućila bescarinski uvoz iz Srbije, osim za pojedine grupe proizvoda. Odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma doneli su 7. decembra šefovi diplomatija država EU na sastanku u Briselu, na osnovu pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here