Đokić ostao uz Dodika

0

Uspešan pregovarač: Milorad Dodikpotpis

Ponuda lidera SDS-a Mladena Bosića šefu Socijalističke partije Petru Đokiću da okrene leđa dosadašnjoj vladajućoj koaliciji i formira vlast sa Savezom za promene uzrokovala je ekspresan odgovor Milorada Dodika.
 

Poziv drugima
Petar Đokić tvrdi da tri partije imaju 42 poslanika u Narodnoj skupštini RS, tako da je bazni princip već ispunjen.
– Dogovorenoj koaliciji SNSD-a, DNS-a i SP-a mogu se priključiti još neke stranke, a mi smo za takvu vrstu saradnje veoma zainteresovani i otvoreni. Mi smo sa SNSD-om i DNS-om i u prethodnom periodu imali uspešnu saradnju, a zvanični sporazum o nastavku saradnje imaćemo kada budu objavljeni zvanični rezultati izbora – rekao je Đokić.

Na sastanku u Brčkom, Dodik i šef DNS-a Marko Pavić su, bar zasad tako izgleda, ubedili Đokića da Bosićevu ponudu odbije, i da vlast u Srpskoj formira koalicija koja vlada već devet godina. Dodik tvrdi da je sa Pavićem i Đokićem ostvario kvalitetan dogovor koji se, prema njegovim rečima, može smatrati definitivnim.
– SNSD, DNS i SP usaglasili su sporazum o političkoj saradnji i formiranju vlasti na nivou Republike Srpske i BiH, a potpisivanje ovog koalicionog sporazuma uslediće odmah nakon konačne potvrde izbornih rezultata. Mogu i definitivno da potvrdim da SNSD, DNS i SP imaju 42 poslanika, ali i više, i da apsolutno imaju većinu u Narodnoj skupštini RS i mogu da formiraju novu vladu – rekao je Dodik.
Predsednik DNS-a Marko Pavić posle sastanka je izjavio da je suština postignutog dogovora između SNSD-a, DNS-a i SP-a "usaglašene politike na bazi kojih je dogovorena koalicija".
– Usaglasili smo politike za razvoj Republike Srpske i BiH i način izgradnje ukupnih odnosa unutar RS i sa okruženjem. Uz DNS su i poslanici iz SRS-a i NS-a, koji su uračunati u broj od 42 poslanika. Najvažnije je da se prekinu spekulacije i nagađanja i da babe vračare više nemaju uticaja, jer je ovo ozbiljna politika – rekao je Pavić.
Pregovaračka trojka odlučila je da sačeka objavljivanje zvaničnih rezultata pa da finalizira dogovor, ali, ipak, čini se, da za to vreme, neće sedeti skrštenih ruku, jer nije sigurno da kontrolišu svih 42 poslanika, a nezvanično, radiće na ubeđivanju pojedinih poslanika iz opozicije da pređu u redove vladajućih. Istovremeno, slede pregovori sa Bošnjacima, odnosno SDA, strankom čiji su zvaničnici u više navrata poručili da bi im draže bilo da vlast prave sa Savezom za promene, nego sa Dodikom.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here