Đoković prvi do marta?

0

BLIZU CILjA: Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je uspešno započeo kinesku turneju i tako se približio jednom od ciljeva postavljenim u ovoj sezoni – da godinu završi na prvom mestu ATP liste. I ne samo to, dobrim partijama u završnici 2014. mogao da obezbedi sebi zimovanje na vrhu, odnosno ostanak na toj poziciji bar do marta sledeće godine.
Titula u Pekingu je osvojena peti put (na tom turniru u karijeri još nije poražen), a sada ga očekuje odbrana još 3.500 poena, odnosno kruna u Šangaju, Parizu i Londonu. Sa druge strane, Rafael Nadal brani 1.720 iz Šangaja (mada zbog bolova u stomaku još nije sigurno da će igrati), Pariza i Londona, a Rodžer Federer 1.150 bodova iz Šangaja, Bazela, Pariza i Londona. U ovom trenutku Novak ima 3.695 poena više od Španca i 3.980 od Švajcarca. Ako uspešno prebrodi završnicu, situacija po Srbina će biti znatno povoljnija na početku sledeće godine, pošto do severno-američke turneje u martu brani samo 540 bodova sa Australijan opena i iz Dubaija, dok Nadala očekuje izazov od 1950 (iz Dohe, sa Australijan opena i iz Rija de Žaneira), a Federera od 1.370 poena iz Brizbejna, sa Australijan opena i iz Dubaija.

Lov na Nadala

Srbin se nalazi na sedmom mestu večite liste po broju nedelja koje je proveo na vrhu ATP liste, a ispred njega je upravo Rafael Nadal. Đoković je do sada upisao 115 nedelja na vrhu, dok Španac ima 141, pa bi mogao da ga dostigne u aprilu, ukoliko se do tada zadrži na tronu.
U prvih pet se nalaze Rodžer Federer sa 302, Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270, Džimi Konors sa 268 i Džon Mekinro sa 170 nedelja.

 

Sjajan povratak Troickog

Najbolji srpski teniser je pohvalio saigrača iz Dejvis kup reprezentacije Viktora Troickog, koji je ove nedelje na 137. mestu na ATP listi, što je skok za 15 pozicija u odnosu na prošlu.
– Zbog kazne je krenuo ispočetka, sa nula poena i morao je nekoliko puta da igra i kvalifikacije za čelendžere, što je svakako drugačije. Izašao je na kraj sa tim veoma dobro. Moram da kažem da smo svi očekivali da će on igrati dobro, ali impresivno je koliko se brzo vratio u top 150, što je dobio Davida Ferera i Mihaila Južnjeg. Znam ga od kada smo imali osam godina i on je jedan od mojih najbližih prijatelja koje sam stekao u tenisu, uz Janka Tipsarevića i Nenada Zimonjića – rekao je Đoković, sa kojim je Troicki često trenirao tokom prinudne pauze.

Prvi reket sveta je svestan težine posla koji ga očekuje do kraja 2014, ali se nada da je moguće da ponovi uspeh iz prošle godine, odnosno seriju od 24 pobede na turnirima posle US opena, sve do poraza u Melburnu u januaru 2014!
– Ne mogu da imam bolje rezultate nego prošle godine, samo se nadam da ću ponoviti takve uspehe. To su prevelike želje, ali ću pokušati. Peking mi nije oduzeo previše energije. Presrećan sam zbog toga što nisam izgubio nijedan set i što sam osvojio titulu u takvom stilu, i to protiv odličnog tenisera kao što je Tomaš Berdih, što mi znatno podiže samopouzdanje – rekao je Đoković.
Novak je poslednji put poražen na kineskom tlu još u polufinalu turnira u Šangaju 2010, a od tada je upisao 25 pobeda u toj zemlji.
– Sigurno da je jedan od najbitnijih razloga što je tako to što se osećam dobrodošlim od trenutka kada zakoračim na kinesko tlo. U Kini imam veliki broj navijača i ljudi koji se trude da se osećam kao da sam kod kuće – naglasio je Đoković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here