pixabay.com

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, pod sloganom “Imaš izbor. Prijavi”, pozvalo je trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona, a ministar Zoran Đorđević kaže za RTS da taj telefon postoji već godinu i po dana, ali da je sada prepušten Kancelariji za E-upravu.

Đorđević je rekao da je država nakon razgovora sa raznim NVO i trudnicama pokazala da želi da reaguje brzo i efikasno.

Trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona 0800-300-307.

U okviru tog broja telefona postoji opcija za trudnice i inspektori će svaki od tih poziva da provere i da izađu na lice mesta ukoliko se to zahteva.

Đorđević kaže da je do srede popodne bilo 32 poziva od kojih su 26 bila upotrebljiva i dodaje da su pozivi uzeti u razmatranje i da će inspektori izaći na teren i videti da li postoji kršenje zakona.

Ministar je poručio da će poslodavci, ako bude bilo osnova za to, biti kažnjeni i da će njihova imena biti objavljena na posebnom delu sajta.

On je podsetio da su sankcije postojale i ranije, ali da su neki poslodavci svesno plaćali kazne i da osim toga nisu imali nikakav drugi prekor. Iskustvo iz borbe protiv rada na crno pokazalo je, kaže Đorđević, da ljudi gledaju kada je neko na toj listi.

Kaže i da je postojala nedoumica kod zaposlenih na određeno vreme, ali ističe da i njima ugovor mora da bude produžen do isteka porodiljskog.

Đorđević je najavio i rad sa medijima kako bi građani znali koja sve prava imaju.

On je napomenuo da su prijave anonimne i da inspekcija ne pominje imena onih koji prijave poslodavce. Osoba koja prijavi poslodavca ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu inspekcije.

2 COMMENTS

  1. Pa jeste stvarno trudnica može anonimno da prijavi poslodavca, ko će znati da ga je ona prijavila?
    Šibicarski fazoni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here