Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ceo dosadašnji napredak Zapadnog Balkana u kontekstu evropskih integracija doveden je u pitanje, pošto lideri Evropske unije nisu odobriliotpočinjanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije EU, kaže predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović.

U pitanju je scenario koji, ističe, nije dobar i može da destabilizuje region u celini, odnosno da na neki način podstakne određene latentne napetosti koje u regionu postoje.

– Naravno da postoji izvesno očekivanje da Francuska ovim zapravo pokušava da se repozicionira unutar EU, odnosno da osnaži svoju poziciju, ali je opet s druge strane malo iznenađujuće zašto nije bilo nekakvih širih konsultacija, pre svega na relaciji Brisel-Pariz da ne dođe do ove situacije – naveo je Ðukanović za RTS

Podseća da je Severna Makedonija učinila puno kada je u pitanju normalizacija odnosa sa Grčkom i sa drugim susedima.

Dragan Ðukanović smatra da EU nije pokazala punu sposobnost, niti kapacitet da odblokira proces dijaloga Beograda i Prištine.

Ipak, smatra da u nekom narednom periodu ipak treba da očekujemo više od uloge SAD nego od Brisela.

– Popularnost EU će opasti u Srbiji i drugim državama Zapadnog Balkana, sasvim je izvesno da će do toga doći, jednostavno sve političke opcije, nevladine organizacije koje se zalažu za evropske integracije gube argumente kada je u pitanju ubrzanje evropskih integracija država Zapadnog Balkana kada imamo ovakvu situaciju – rekao je Ðukanović.

Podseća da Srbija dve trećine ekonomske razmene obavlja sa državama EU, okružena je državama EU, pa i sa državama NATO-a.

Ðukanović upozorava da novi pristup Pariza, koji podrazumeva nove barijere, nije dobar:

– Mislim da svaka država zna šta treba da uradi, ispuni političke i druge uslove. Postavljanje novih barijera loša je poruka za Zapadni Balkan.

On se nada da će konsolidacija Unije biti ubrzana, mada situacija oko Bregzita ne uliva nadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here