J. Gajeskov
Slavska beseda vladike Siluana

Vernici Srpske pravoslavne crkve su u subotu 16. novembra svečano obeležili praznik Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

Svečano je bilo i u kabramatskom Sabornom hramu Svetog Đorđa, gde su uz vladiku Siluana činodejstvovali protojereji stavrofori Đuro Đurđevič i Nikola Bilić, protođakon Petar Mrakić i đakon Miloš Raketić, a odgovarao crkveni hor.

Slavske kolače je presekao prota Đuro Đurđević

Posebno izdvajamo veoma interesantnu i poučnu pastirsku besedu vladike Siluana, koji je opširno govorio o ovozemaljskom životu, delu i žrtvi svetog Đorđa, kao i današnjim prilikama iz domena religije, društva i svakodnevnog života. Glavna poruka bila je da ne treba zaboraviti da Crkva Božja počiva na temeljima Svetog Pisma i mučenika, poput svetog Đorđa i ostalih svetaca stradalnika za veru Hristovu.

Pre i posle svete liturgije starešina hrama, prota Đuro osveštao je slavsko znamenje i presekao slavske kolače današnjim slavarima, a kao što je poznato Đurđic je po brojnosti svečara na osmom mestu slava u Srba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here