N. Rakić

Odeljenje ortopedije Opšte bolnice Euromedik je najsavremenije odeljenje koštano zglobne hirurgije u ovom delu Evrope. Sastoji se od 15 bolesničkih postelja u sobama-⁠apartmanima i dve najsavremenije operacione sale. Najčešće operacije su ugradnja veštačkih zglobova kuka, kolena i ramena i prelomi svih regija do najsloženijih preloma karlice.

Dr.sci.med.Vladan Novaković specijalista ortopedije i traumatologije, koordinator Službe ortopedije Opšte bolnice Euromedik i OA, AO Trauma Europe Instructor, Fellow in Hip and Knee Arthroplasty, Lyon, France Fellow in Unfallchirurgie am Universitätsklinikum Regensburg, DE u razgovoru za “Vesti” ističe da je osteoartritis (artroza) ili degenarativno oboljenje zglobova najučestalija je bolest zglobova:

-⁠  Osteoartritis nastaje kao posledica oštećenja hrskavice zgloba. Tokom upotrebe zgloba, oštećena hrskavica povećava mehaničko opterećenje i oštećenje kosti. Vremenom, kako bolest napreduje, zglob zadebljava usled bujanja koštanog i mekih tkiva, a pokreti su sve ograničeniji. Može se dogoditi, mada retko, da zglob postane labav -⁠ da umesto ograničenog, ima preteran obim pokreta -⁠ što je takođe vrlo težak problem.

O tome kome i zašto je potreban veštački kuk, ugledni stručnjak objašnjava da se stanje kod koga se  zglobna hrskavica kuka istrošila i bez njene zaštite počela da se menja okolna kost naziva se koksartroza ili osteoartritis kuka.

-⁠ Ove promene su nepovratne i kada odmaknu do stepena kada ometaju kvalitet života i svakodnevne aktivnosti savetuje se operativno lečenje ugradnjom veštačkog kuka. Što su promene više odmakle i neophodan operativni zahvat  postaje složeniji, teži i rizičniji za komplikacije, te se ne preporučuje odlaganje operacije. Veštačko ležište kuka može biti od keramike ili plastike (posebne vrste polietilena). Postoje “cementna” i cementnoj totalnoj protezi kuka. Zbog toga što odmah omogućava pun oslonac i čvrsto se vezuje i za osteoporotičnu kost, cementna totalna proteza uglavnom preporučuje za starije pacijente. Bezcementna proteza se preporučuje za biološki mlađe pacijente sa boljom koštanom masom. Za bolesnike koje njihove godine i kvalitet koštane mase smeštaju između ove dve krajnosti, postoji hibridna totalna proteza kuka.

Stručnjaci Euromedika obavljaju i artoplastiku kolena (ugradnja veštačkog kolena -⁠ endoproteze).

-⁠ Totalna zamena kolena (proteza kolena) je hirurška procedura kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zgloba i zamenjuju veštačkim komponentama. Ovo je jedna od najefikasnijih operacija uopšte i ako se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kolena. Ako sve prođe kako treba, bez komplikacija, ako su komponente endoproteze dobro postavljene i ukoliko ste izabrali kvalitetnu endoprotezu možete da očekujete da vas novo koleno posluži 20 i više godina.
Operacije veštačkog zgloba obavljaju se zbog osteoartritisa ili artroze, ali i zbog traume (povrede i prelomi u regiji kuka ili kolena).

-⁠ Dijagnoza se postavlja pregledom ortopeda i rentgen snimcima. Rentgen snimci pokazuju suženje zglobnog prostora, rubne izraštaje, osteofite, sklerozu i  poremećaj osovine noge. Prednosti operacije su brojne – naglašava Dr.sci.med. Vladan Novaković.

-⁠ Posle zahvata je smanjen bol, povećani su pokretljivost i kretanje, urađena je korekcija deformiteta, ojačana muskulatura noge. Sve ovo doprinosi poboljšanom kvalitetu života. Naravno, postoje i potencijalni rizici o kojima je svaki pacijent iscrpno obavešten.  S obzirom na to da je u pitanju planirana operacija, mi u bolnici Euromedik posebnu, beskompromisnu pažnju posvećujemo detaljnim procenama rizika i otklanjanju uzroka mogućih komplikacija. S ponosom ističemo da je u bolnici Euromedik procenat ozbiljnih komplikacija jednak procentu u najrenomiranijim svetskim bolnicama, to znači vrlo nizak!

Dragocene informacije

Standardna cena operacije ugradnje totalne proteze kuka i  kolena sa pripremom i pet dana ležanja u bolnici Euromedik košta 4.500 -⁠ 5.000 eura.  Međutim, cena operacije ugradnje proteze može da varira u zavisnosti od tipa implantata (primarna ili reviziona proteza), da li se radi jedan ili oba zgloba odjednom, od stanja pacijenta za koje je nekada neophodna posebna preoperativna priprema i dodatna postoperativna nega i lečenje. Takođe zavisi i od dužine boravka u bolnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here