Dobro dobrim vraćaju

K. Nedeljković - Vesti
Lična arhiva
Stipendisti dobrotvora iz Sidneja: Dimitrije, Darinka, Lazar i Ljubica

Već smo zabeležili da je i ovog meseca naš plemeniti čitalac O. V. iz Sidneja sa porodicom, izdvojio 600 dolara (po 120 dolara) za četvoro učenika Gimnazije u Orahovcu na Kosmetu, kao i đaka pešaka sa Golije.

Isto je učinila i Baka Ana iz Kanbere, koja je za još četvoro đaka ove Gimnazije uputila dvomesečnu stipendiju od ukupno 540 dolara. Danas beležimo njihovo uručenje, budući da je novac kao i obično, ubrzo po prispeću, prosleđen Gimnaziji.

– Podelili smo stipendije našim đacima, pa šaljem fotografije. Na prvoj su Dušan i Nikola Čukarić, na drugoj Hristina i Katarina Šavelić, i na trećoj Dimitrije, Darinka, Lazar i Ljubica. Svi zajedno šalju veliku zahvalnost donatorima poželevši im dobro zdravlje i sreću. Stipendije će potrošiti na užinu i kupovinu nekog dela zimske garderobe, jer je već zahladilo. Kako rekoše, nadaju se da će se javiti donatori i za njihove drugare i drugarice. Inače, proteklih dana smo bili do Pećke Patrijaršije na proslavu 800 godina autokefalnosti i đaci su prezadovoljni što su učestvovali u tom veoma značajnom događaju za našu Crkvu i državu, a posebno za nas na Kosovu i Metohiji. Šaljemo vam pozdrave iz Metohije u kojoj se polako privodi kraju berba grožđa, dvorišta mirišu na ajvar i komine, a iz dimnjaka se već pomaljaju oblačići dima. Hvala vam od srca i Bog vas nagradio svakim blagoslovom – poruka je profesorke Olivere Radić.

To, ipak, nije sve. Ono što je raznežilo i naša srca je odluka svih učenika, da ukoliko ne bude još donatora koji bi stipendirali njihove drugove i drugarice, svoje stipendije podele sa njima na ravne časti.

– Za razliku od prethodnih godina nismo uspeli da obezbedimo stipendije za svih 17 učenika u tri razreda. Četvrti nemamo. Zato su đaci za koje smo obezbedili stipendije predložili da novac dele sa ostalim drugarima, ako ne bude više donatora. Eto, koliko su ova deca velika i kako se ugledaju na svoje dobrotvore. Kažu, pa nek bude i po 10 evra, ali da dobijemo svi jednako. Iskreno se nadam da će se još neko javiti, pa da do toga ne dođe – iskreno će profesorka Radić.

Poziv donatorima

Nastava se prema Oliverinim rečima redovno odvija, ali i dalje kubure sa prevozom, pa decu još vozi privatni prevoznik.

– Ukoliko neko želi da nam pomaže i stipendira i preostalu našu decu, da postane novi donator, može da nam se javi porukom na stranici Gimnazije Orahovac, na Fejsbuku, ili preko „Vesti“, koji već četiri godine posreduju između nas i donatora. Hvala još jednom na trudu i ljubavi, pa da nam jednom sa donatorima dođete u posetu i u goste – podsetila je Olivera Radić.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.