Dobro došli, prvačići!

0

 

Tamara, Tatjana, Katarina i Danijela sa profesorkom Mirom

 

 

Još jedno nezaboravno veče uz pesmu i igru priredili su vredni članovi Saveta roditelja Dopunske škole na srpskom jeziku iz Sijera, na čelu sa predsednikom Milanom Jankovićem. Radili su složno sve poslove, od uređenja sale, pa preko dočeka i posluživanja gostiju, sve do domaćinskog ispraćaja posle ponoći. Povod okupljanju roditelja, dece i njihovih gostiju bilo je obeležavanje uspešnog početka nove školske godine. Bila je to prilika i za đake nastavnice Mire Tomić da pokažu šta su naučili u prvom tromesečju ove školske godine.

Glumci i recitatori

Velike simpatije publike izazvali su najmlađi recitatori: Dijana Dabić, Aleksa Tričković, Vajo Đokić, Veljko Mitrović, Slađana Dabić i Suzana Đokić iz Sijera, kao i Vesna Bajić i Sandra Đuričić iz Nendaza, učenice prvog razreda, koje su hrabro, prvi put stale pred publiku.

Najviše smeha u publici izazvao je mali pozorišni komad "Ah, ti dečaci" u izvođenju Mihajla Krsmanovića, Vojislava Zarića i Bose Bajić, već osvedočenih malih glumaca iz Nendaza.

Škola u Sijeru je najbrojnija, a roditelji i njihova nastavnica ne žale truda ni vremena da po nekoliko puta godišnje organizuju grupna druženja, čime su postali centar okupljanja u kantonu Valis.

Proslavi proteklog vikenda prisustvovalo je više od 300 gostiju, koji su svaki nastup učenika burno pozdravljali. A imalo se šta i videti i čuti. Teško se moglo odlučiti da li su lepši folkloraši u raskošnim srpskim nošnjama, ili su umilniji glasovi recitatora poznatih srpskih pesama. U programu su učestvovali učenici iz svih mesta kantona Valis (Sion, Sijer, Brig, Nendaz i Kran Montana) u kojima predaje profesor Mira Tomić.

Priredba je počela odličnim izvođenjem srpskih i vlaških kola malog folklora iz Sijera koji već dve godine vežba sa Svetlanom Ješić i nastupa pred publikom. Majstorski su izveli splet igara, čime su prisutne podigli sa svojih mesta i bili nagrađeni burnim aplauzom

I nekoliko mladih muzičara pokazalo je svoj talenat – mali violinista iz Fiša, Miloš Dragićević i njegova sestra, flautistkinja Ana Dragićević, kao i mlade pijanistkinje Olivera Jovičić iz Siona i Natalija Janković iz Sijera. A Ikonija Stanimirović, učenica sedmog razreda iz Vispa izvođenjem melodije "Oj, Moravo" na fruli podigla je publiku na noge.

 

Hvala mamama

"Svi su bili zadovoljni proslavom, druženjem i ugodnom večeri, posebno – i bogatom lutrijom kojom smo mi, kao domaćini, iznenadili sve prisutne. Hvala mamama koje su se potrudile i umesile slatkiše i torte za sve prisutne," kaže Milan Janković, predsednik Školskog odbora iz Sijera.

Poseban ton programu dao je atraktivni nastup hip-hop grupe Emi Jokić, učenice iz Siona koja je svojom igrom mlađu publiku ostavila bez daha. Priredbu koja je trajala 90 minuta zatvorili su mali folkloraši svojom veštom igrom u prelepim srpskim nošnjama.

 

Voditelji

Kolažni program bio je sastavljen od recitovanja, glume, igre, pevanja, sviranja, a brojnu publiku kroz program su vodile Danijela Ivanović, Katarina Trailović, Tatjana i Tamara Mitrović, učenice DŠ iz Sijera.

"Najvažnije je da su deca dosta toga naučila, a i njihovi roditelji su zadovoljni jer veliku pažnju posvećujemo vannastavnim aktivnostima. Posebno mi je drago što se roditelji interesuju za Dopunsku nastavu na srpskom jeziku, pa od ove godine imamo i likovnu sekciju koju vodi dizajner Slobodanka Janković zahvaljujući kojoj je sala u Čipisu ukrašena zanimljivim dečjim likovnim radovima," konstatovala je profesor Mira Tomić.

Posle priredbe, domaćini i gosti ostali su uz dobru muziku, roštilj i domaće vino do ranih jutarnjih sati, sa željom za što skorijim ponovnim ovakvim susretom. A on nije daleko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here