Pexels

Kaže se da su oči ogledalo duše, ali mogu da otkriju i da li imate problem sa srcem. Prema američkom oftalmologu dr Odri Tai, koja je stručnjak za kataraktu, treba obratiti pažnju na tri znaka. U videu koji je objavila na svom “Jutjub” kanalu, doktorka kaže da su to žute izrasline oko očiju, pulsirajuće zenice i promene na mrežnjači.

Žute izrasline oko očiju

Masne naslage koje izgledaju kao žućkasto-bele izrasline u obliku pločica ili bubuljica nazivaju se ksantelazme. One su simptom visokog holesterola, koji može povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

– Često se vide na kapcima ili oko njih, a mogu biti posebno uočljive prema sredini lica. Te žute kvržice ne utiču na vid i nisu bolne, ali mogu ukazivati na visok nivo triglicerida ili holeterola – kaže oftalmolog.

Ako ih uočite, idite kod svog lekara.

Pulsirajuće zenice

Zenice koje se povećavaju i smanjuju s otkucajima srca mogu biti znak propuštanja srčanog zaliska. Ako posumnjate da vam zenice pulsiraju, potražite pomoć lekara, savetuje dr Tai.

Promene na mrežnjači

To ne možete uočiti sami u ogledalu, već će ga uočiti oftalmolog. To bi mogao biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, glavnog uzročnika za bolesti srca.

– Ovaj simptom je najbolji primer zašto je važno redovno odlaziti na očne preglede, posebno ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili bilo koji faktor rizika za bolesti srca ili krvnih sudova – napominje doktorka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here