Za obnovu prve Nemanjine zadužbine, manastira Svetog Nikole u Kuršumliji, u godini proslave osam i po vekova od izgradnje zdanja, Ministarstvo kulture i kompanija “Planinka” obezbedili su 12 miliona dinara. Gradiće se porušena kula i podizati ograda oko manastirskog kompleksa.

Manastir Sveti Nikola smešten je na brdu iznad Kuršumlije sa koga se pruža pogled na grad koji je, zbog belih krovova svetinja u srednjevekovnoj Srbiji, nosio ime Bele Crkve. Prvi je nemanjićki manastir koji je imao svoj tipik.

“Kuršumlija je u tom periodu bila prva nemanjićka prestonica. Sveti Sava je nakon dobijanja autokefalnosti upravo u Manstiru Sveti Nikola krstio prvog vernika a ono što je malo poznata činjenica jeste da se u okviru Svetog Nikole nalazi čestica mošti ovog sveca”, objašnjava istoričar umetnosti Slaviša Jovanović.

Crkva Svetog Nikole smatra se prototipom Raške graditeljske škole. Više puta je rušena i paljena. Početkom prošlog veka je obnovljena, a poslednja rekonstrukcija urađena je pre 40 godina.

“Sa punim očekivanjem se nadam da ćemo to ispuniti u ovoj jubilarnoj godini makar ako ne i više, da postigemo da je fizički kompletiramo. Naravno njeno fizičko kompletiranje značiće i duhovnu obnovu”, ističe starešina Manastira Sveti Nikola protosinđel Grigorije.

Manastir Sveti Nikola je pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Njegova obnova vredna 12 miliona dinara počeće narednog meseca.

“Ministarstvo je uspelo iz svog skromnog budžeta da obezbedi pola sredstava za obnovu crkve. Drugu polovinu obezbedila je AD Planinka. To je u današnje vreme svetao primer zadužbinarstva”, kaže arhitekta Mile Veljković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

U kuršumlijskom kraju je više od 70 svetinja koje predstavljaju važno kulturno nasleđe ali i mesta koja turisti rado obilaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here