Đ. Janković
Miroljub Ivanović

Vremena su takva da gestovi, postupci koji su nekada bili normalni, koji su se podrazumevali, danas izazovu pažnju. Zato u doba kada je mnogima sve u novcu gest dvojice Lozničana Nikole Guševca i Miroljuba Ivanovića daje nadu da još ima onih koji znaju šta im je činiti kad nađu nešto tuđe i kojima je čist obraz prioritet. Oni su u blizini prostorija Auto-moto udruženja Loznice, u kasne noćne sate, našli novac, lična dokumenta, mobilni telefon i istog sekunda znali da treba što pre naći vlasnika i predati mu nađete stvari.

– Kad smo videli dokumenta bilo nam je lakše doći do vlasnika izgubljenog novca i ostalih stvari. Malo nas je bunilo što su neke stvari bile na ime jednog, a neke drugog muškarca, ali smo po prezimenu shvatili da su u vezi, ispostavilo se otac i sin. Pronašli smo tačno 480 evra, 17.000 dinara, ličnu kartu oca vlasnika izgubljenih stvari, značku Nezavisnog sindikata policije, vozačku i saobraćajnu dozvolu, čekove i bankovne kartice. Otišli smo na adresu iz isprava, međutim, vlasnik stvari nije bio kod kuće, već samo njegova majka. Videli smo umrlicu na kući i shvatili da je čovek čija je lična karta preminuo. Rekli smo zašto smo došli, ostavili broj telefona i objasnili da ćemo sve što pronađeno odneti u stanicu policije, što smo i učinili – priča Guševac koji je i ranije nalazio novac i mobilne telefona i uvek ih vraćao vlasnicima.

Nikola Guševac

On smatra da se dobro dobrim vraća i da čovek lako može da ogreši dušu prisvojivši tuđe. Miran san i čista savest nemaju cenu, kažu Lozničani koji su nađeno vratili i pokazali da dobrota još stanuje ovde.

Novac i dokumenta koja su pronašli i vratili

Ocu za spomenik

Uz odgovarajuću proceduru nađeno su predali policiji, ali tu priča nije završena. Ubrzo im se javio sugrađanin čije su stvari pronašli i, osim što se više puta zahvalio, zatražio je i da se lično upoznaju. Posle susreta dvojici Lozničana je još draže što su uradili pravu stvar.

– Nismo se uopšte dvoumili šta ćemo učiniti, ali kada smo čuli čemu je novac namenjen, osetili smo se još bolje što smo ovako postupili. Čovek je rekao da mu je mnogo važnije što smo vratili dokumenta, ne samo zbog peripetija koje je izbegao oko vađenja novih papira, već što smo vratili ličnu kartu njegovog oca koji je preminuo pre nekih pet-šest meseci. Novac je bila poslednja očeva penzija koju je podigao i i njime planirao podigne spomenik ocu – kaže Guševac.