EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, povodom plana Saveta ministara BiH da se na području Republike Srpske, odnosno na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom angažuju pripadnici policije iz FBiH, da “to nije predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i neće se desiti sigurno”.

Dodik je za “Glas srpske” kazao da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, ni iz kantonalnih MUP-ova.

– U Dejtonu jasno stoji da policija jednog entiteta niti kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti Republike nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju da destabilizuju Srpsku – istakao je Dodik.

On je ponovio da neće dozvoliti da Srpskom patrolira policija iz FBiH.

– Ovi u ovom (tehničkom) Savetu ministara koji nema nikakav legitimitet mogu tamo donositi bilo kakve akte, ali nećemo dozvoliti da se krši Dejton. To neka im je jasno zauvek – rekao je Dodik.

On je ocenio da je najava Saveta ministara u tehničkom mandatu da će Ministarstvo bezbednosti BiH sačiniti predlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji, u nadzoru granice u rešavanju migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo bezbednosti pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a Savet ministara da postane vlada.

Dodik je naglasio da tako osmišljene aktivnosti u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH neće doprineti pozitivnoj atmosferi u zemlji, a rekao je da je zabrinjavajuća činjenica da se takvo rešenje predlaže, a da niko nije kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

– Nijedno rešenje neće proći bez saglasnosti Republike Srpske. Na takvu zamisao Srpska sigurno neće dati svoju saglasnost – kazao je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here