Dodik “oteo” Radovana

0

 

Predsednik Srpske preseca svečanu vrpcu: Ljiljana Zelen Karadžić, desno premijerka Cvijanović

Komentari se plasiraju u rasponu od toga da je u pitanju potez očajnika koji želi da preko prvog predsednika Srpske i osnivača SDS-a ubere još neki politički poen, do stava da je u pitanju još jedan vrhunski politički potez starog mahera koji će naneti veliku štetu SDS-u.

 

Besni Bošnjaci

U Sarajevu je, prema očekivanjima, sve shvaćeno kao provokacija. Predstavnici udruženja proisteklih iz rata tvrde da Dodik namerno gura prst u oči Bošnjacima.
– Politika u RS se od 1992. godine do danas nije promenila. Znamo svi da je Dodik bio svedok Karadžićeve odbrane, tako da me ne iznenađuje što nastavlja istu politiku koju je Karadžić vodio tokom agresije na BiH – rekao je Murat Tahirović, predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida.

Podsetimo, Dodik je, sa premijerkom Željkom Cvijanović, i u prisustvu Ljiljane Zelen-Karadžić, supruge Radovana Karadžića, u ponedeljak otvorio dom na Palama, koji će, što je interesantno, prve studente primiti tek u januaru. Ali, kako se u izbornoj kampanji ne bira šta će se otvoriti, i da li su objekti koji se otvaraju uopšte završeni, ni ova svečanost nije nikoga iznenadila.

Ipak, odluka da se dom nazove po Karadžiću mnoge je šokirala.

– Nije ovo priča ni Milorada Dodika, ni Željke Cvijanović, ni vlade, ni institucija, ovo je narodna priča. Od početka sam podržavao razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu jer sam znao da je to jedan od stubova razvoja i opstanka Republike Srpske. Kad je u pitanju nastanak ovog univerziteta, reč je o vizionarstvu Radovana Karadžića, koji je sa svojim saradnicima pre više od 20 godina inicirao osnivanje univerziteta. On je znao da bez univerziteta nema ni budućnosti – rekao je Dodik.

Na nekoliko predizbornih skupova ovih dana Dodik je takođe hvalio Radovana Karadžića i isticao njegove zasluge, što je izazvalo komentare da je nakon što je 2006. godine preuzeo ideologiju od SDS-a Dodik ove godine odlučio da toj stranci "otme" i prvog predsednika.

U SDS-u nisu želeli da preterano komentarišu Dodikovu najavu. Potpredsednik stranke i kandidat za predsednika Srpske Ognjen Tadić kratko je rekao da je svima jasno ko je Radovan Karadžić i šta je Republika Srpska.

– Ali, želimo da znamo zašto je propala njena ekonomija i zašto ovoliki kriminal i korupcija postoje u Srpskoj – poručio je Tadić.
 

Obećanje sinu Saši

Pojedini portali bliski opoziciji u Srpskoj objavili su da je Dodik izveo klasičnu manipulaciju na Palama čija suština nije samo u tome što je uspeo da privoli suprugu Radovana Karadžića, koji čeka ishod sudskog postupka pred Haškim tribunalom, da zajedno s njim preseče traku, već u tome što se nije libio da se umeša u odnose između Karadžićevih.

Dodik je, kako tvrde izvori tih portala, preko Aleksandra – Saše Karadžića, Radovanog sina, izdejstvovao da se njegova majka pojavi na ceremoniji. On je Karadžićevom sinu navodno obećao da će njegova supruga biti direktor ovog studentskog centra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here