Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je veoma ponosan što se već tradicionalno održavaju susreti Republike Srpske i Srbije, koji će i ovaj put produbiti saradnju.

– Za nas koji živimo u Republici Srpskoj, to je veoma bitan događaj. Sa puno emocija i ove godine želimo da na najbolji mogući način Srbiji prikažemo naše kapacitete i animiramo zainteresovanost za Republiku Srpsku u svim njenim segmentima – privrednom, kulturnom i obrazovnom – istakao je Dodik.

Obraćajući se u okviru Manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, koja je sinoć počela prikazivanjem prve od šest kolažnih TV emisija, Dodik je izrazio nadu da će ovi susreti učiniti da širom Republike Srpske bude još vidljivija saradnja sa Srbijom, prenosi RTRS.

Dodik je naveo da je saradnja posljednjih godina još vidl?ivija, zahvaljujući ulaganjima Vlade Srbije u svim opštinama u Srpskoj, što je realizovano na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Cvijanović: Crpeti snagu iz zajedništva

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da je srećna što građani Srpske imaju oslonac u Srbiji, kao i zato što se Srbija raduje svakom uspehu RS i poručila da treba crpeti snagu iz zajedništva.

– Naša stremljenja i podsticaj koje dajemo jedni drugima i podrška koja tu postoji, nešto je što je neupitno i što predstavlja ogromnu korist i za nas u Republici Srpskoj – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je mnogo zahvalna Srbiji što je pokazala konkretnu dimenziju te saradnje poslednjih godina i podsetila da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i druge institucije učešćem značajno uticali da se brojni važni projekti realizuju u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je napomenula da je učinjeno da Srbija bude prisutna u svakoj opštini Republike Srpske preko važnih projekata – izgradnje škola i vrtića, rekonstrukcije domova zdravlja i drugih infrastrukturnih i komunalnih objekata.

– Ali, treba dodati i priču u vezi s velikim strateškim projektima, kao što je izgradnja auto-puta. Definitivno strateški projekat Republike Srpske jeste povezati Banjaluku i Beograd auto-putem koji će ići kroz našu teritoriju. To znači mnogo, jer će dati i neke nove razvojne šanse Republici Srpskoj – predsednica RS.

Ona je istakla da je, osim toga, važno i političko razumevanje Republike Srpske i Srbije.

– Činjenica je da na svaki mogući način treba da koristimo svaku priliku da budemo zajedno, da pokažemo da smo zajedno i da iz toga crpemo snagu. Rekla bih da iz stabilnosti koja postoji u Srbiji i Republika Srpska crpi dosta svoje snage – rekla je Cvijanovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here