Youtube/Printscreen
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković objavio je na Tviteru da je u četvrtak uveče dobio novu preteću poruku, ovaj put od Igora Dodika. Stanivuković je postavio skrinšot SMS poruke u kojoj piše: “Ugasi ga, pa ćeš da vidiš kako ćeš se ugasiti” i naveo da mu je pretnja stigla posle gostovanja na BN televiziji. Uz to je napisao:

“Ovu poruku sam dobio upravo. Odmah ću u policiju, prijaviti”.

Osoba koja je Stanivukoviću poslala poruku upisana je u njegov telefon kao Igor Dodik. Stanivuković nije detaljisao niti obrazlagao o kojem Igoru Dodiku je reč, a njegov tvit je podelio sin Milorada Dodika i rekao da uopšte nije povezan sa navedenim.

“Ovo naravno nisam ja napisao i to je barem lako proveriti. Osuđujem bilo kakve pretnje bilo kome, ali se ne mogu oteti utisku da moram biti uvučen u njihove igre u kojem je jedini cilj podizanje tenzija i sluđivanje naroda”, napisao je Igor Dodik.

Ovo nije prva pretnja koju je ovih dana dobio gradonačelnik Banjaluke. Stanivuković je pretnju smrću uz fotografiju pištolja dobio i pre nekoliko dana, tačnije 26. septembra. On je ubačen u Viber grupu pod nazivom “UDBA neće pasti”, gde se javio izvesni Danilo Đukić, koji je postavio fotografiju s pištoljem uz poruku “Draško, ubiću te”.

Gradonačelniku Banjaluke pretnje smrću počele su da stižu kada je otkrio aferu Kiseonik. On tvrdi da je firma TGT Tehnogas bez dozvole godinama isporučivala kiseonik Univerzitetsko-kliničkom centru u Republici Srpskoj, a da je bliska SNSD. Takođe, tvrdi i da bolnice koriste tehnički, umesto medicinskog kiseonika. U odbranu privatne kompanije stali su državni funkcioneri i čelnici SNSD koji su optužili PDP da širi laži i paniku među građanima, jer je, kako su naveli, izvršena kontrola uzoraka kiseonika koji se koriste u Univerzitetsko-kliničkom centru RS i bolnici u Prijedoru i da je taj kiseonik potpuno siguran.

Igor Crnadak, potpredsednik PDP, izjavio je da agresivne izjave čelnika RS o tome da je uzorak kiseonika ispravan ne znače ništa, jer ostaje činjenica da je, kako je istakao, RS godinama za svoje zdravstvene ustanove nabavljala kiseonik od neovlašćenih firmi i da niko ne zna kakav je u tom periodu bio njegov kvalitet.

Dobavljači bez dozvole

Transparensi Internešenal Bosne i Hercegovine je dobio zvaničnu potvrdu Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH da dozvolu za promet lekova nema pet od ukupno šest preduzeća koja su u proteklom periodu na teritoriji BiH putem javnih nabavki sklapala ugovore sa javnim zdravstvenim ustanovama.