Tanjug
Milorad Dodik

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Rusija snažno privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava, kao i da želi da sarađuje sa celom BiH, a ne samo sa Republikom Srpskom. 

Dodik je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Sankt Peterburgu, rekao da je to bio susret dvojice istomišljenika po mnogim pitanjima i istakao da Rusija ne podržava „avanturistički“ pristup Dejtonskom sporazumu.

– Nisu spremni na “avanture“ kada je reč o sadržaju Dejtonskog sporazuma niti su podržavali ono što su radili pojedini partneri sa zapada koji su tumačili duh, a ne slovo tog dokumenta – rekao je Dodik za RTRS.

Kako je naveo, tema razgovora bilo je i formiranje vlasti u BiH, situacija na KiM i u Severnoj Makedoniji i nedavno održani izbori za Evropski parlament.

Dodik je kazao da je sa Lavrovom razgovarao i o nastavku saradnje Rusije i Republike Srpske u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma i kulture.

– Ocenili smo da je naša saradnja dobra i da kroz moju ulogu u Predsedništvu, cela BiH može da dobije mnogo više od saradnje sa Rusijom, koja želi da sarađuje sa svima u BiH, a ne samo Republika Srpska – rekao je Dodik.

Dodao je da je na sastanku bilo reči i o ranije započetom projektu za sertifikaciju zavoda “Orao“ iz Bijelijine u kojem bi se servisirali helikopteri ruske proizvodnje.

– Iz poznatih razloga Rusija više ne daje sertifikate institutima u Ukrajini, gde su ranije servisirani ruski helikopteri, tako da je ovo prilika da ga mi steknemo. Dobili smo obećanje da će se ići u tom pravcu – kazao je Dodik.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime