Tanjug
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ništa ne traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića već želi samo da ga informiše o stanju u BiH i naglasio da je cilj Srpske borba za očuvanje statusa definisanog izvornim Dejtonskim sporazumom.

On je rekao da Vučić mora da zna kakva je situacija u BiH i da je celovit prikaz toga dostavljeni dokument o kojem će raspravljati na sutrašnjem sastanku zvaničnika iz Srpske i Srbije u Beogradu.

Dodik je naglasio da je sutrašnja poseta Srbiji izazvala veliku pažnju, ne samo u Republici Srpskoj i Srbiji, već i u regionu, pa i šire i da su se oni koji uopšte nisu imali uvid u to kako se priprema i dogovara ovaj sastanak našli da govore o tome.

On je naveo da je osnovna ideja bila da se vidi na koji način se međunarodna zajednica različito ponašala angažujući se u BiH i na pitanju Kosova i Metohije.

Nismo agresori na svojoj zemlji!

Prema njegovim rečima, mnogi službenici koji su bili u BiH i nakon toga išli na Kosovo i Metohiju, i obrnuto, imali su jedinstveni cilj da uskrate prava srpskom narodu i srpskoj državi.

– Ovde nema nikakve aktivnosti u vezi sa secesijom za koju stalno pominju da nam je glavna priča. Ovde je u pitanju borba za status. Naš status je definisan izvornim Dejtonskim sporazumom i mi hoćemo to – naglasio je Dodik.

Prema Dodikovim rečima, ono što je u međuvremenu rađeno i što Srpska stalno ponavlja, jeste da se nasiljem visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH menja ustavno-pravni položaj Republike Srpske i neopravdano i neželjeno se centralizuje BiH.

Srpski član Predsedništva BiH istakao je kako SDA ovih dana govori o agresiji i upitao zašto Srbe, odnosno Republiku Srpsku, zadržavaju u BiH ako su agresori.

– Mi nismo agresori na svojoj zemlji! Naše aktivnosti su isključivo političke prirode, a oni stalno govore da će ‘ako ovako ne bude, biti rata’. Neće biti rata, to je besmislena priča! Ima samo potreba da se borimo za politička prava koja smo dobili u Dejtonu i ne želimo da ih izgubimo – poručio je Dodik.

On je napomenuo da se ne može odvajati praksa onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji i onoga što se dešava ovde.

– Imate proces u kome se na prostoru Srbije razgrađuje Srbija tako što joj se uzima Kosovo, a ovde se razgrađuje Republika Srpska da bi se napravila nametnuta BiH. U oba slučaja je u pitanju srpski narod i srpska država. Za nas postoji veza – emotivna, politčka državna i svaka druga –  istakao je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here