EPA/Vladimir Stojković
Milorad Dodik

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj posebnoj sednici, koja je sazvana na inicijativu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, raspravlja o posebnom vitalnom interesu za Srpsku u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta.

Obraćajući se poslanicima, Dodik je poručio da Republika Srpska nije za parcijalna i dnevnopolitička rešenja spornih pitanja sa komšijama, pogotovo kada je u pitanju državna granica, bez obzira na to da li je na kopnu ili na moru.

Osvrnuvši se na Ustav BiH, odnosno njegov član V(2)(d) koji se odnosi na ulaganje veta ukoliko je neka odluka štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran, Dodik je napomenuo da je predmet današnje rasprave zaštita vitalnog interesa entiteta / Republike Srpske, po Članu 5.2.d. Ustava BiH, iz poglavlja Predsedništvo BiH, a ne zaštita vitalnog nacionalnog interesa po Članu 4.3.e. Ustava BiH, iz poglavlja Parlamentarna skupština.

Dodik je podsetio da po Ustavu BiH Predsedništvo BiH ima nadležnost za vođenje spoljne politike, ali u slučaju preglasavanja jednog člana Predsedništva od strane druga dva, poslednju reč imaju entiteti i njihove skupštine.

– Zato je BiH zajednica entiteta, a ne unitarna država. Dakle, Narodna skupština RS nesporno ima propisanu i definisanu ustavnu nadležnost i specifičnu ulogu u donošenju odluka, odnosno utvrđivanju zvaničnih stavova BiH – istakao je Dodik na sednici koju uživo prenosi RTRS.

On je dodao da je ovo prvi put da koristi pravo veta, i najavio da će to činiti i ubuduće.

To, kazao je, znači da se niti jedna odluka koja je doneta preglasavanjem i o kojoj je pokrenut postupak zaštite vitalnog interesa entiteta ne može smatrati usvojenom i konačnom sve dok se ne završi procedura propisana Ustavom BiH, koja podrazumeva izjašnjenje Skupštine RS o izjavi člana Predsedništva iz Republike Srpske.

Dodik je istakao da postoje zlonamerne tvrdnje da Republika Srpska time što pitanje nastavka gradnje Pelješkog mosta proglašava vitalnim interesom, želi da nanese štetu BiH.

Prema njegovim rečima, u pitanju je zapravo potreba da se spreči politička zloupotreba činjenice da je BiH pomorska zemlja, koja ima pristup moru.

On je upozorio da prema stavovima međunarodne zajednice i Evropske unije, kao i na osnovu sve dosad podnesene dokumentacije, izlaz na otvoreno more, odnosno pravo na pristup moru u skladu sa međunarodnim konvencijama, neće biti uskraćeno izgradnjom ovog mosta jer se on gradi 500 metara od privremene linije razgraničenja, a i njegovi gabariti su takvi da tu smetnju neće predstavljati.

Srpski član Predsedništva BiH podseća da je već ranije utvrđeno da će, i kada most bude izgrađen, plovila iz BiH moći da pristupe moru, jer je obezbeđen neometan pristup unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here