Dodik: Tužilaštvo ponizilo Srbe!

0

 

Tuzlanska kolona

"Ovo pokazuje da zločini nad Srbima uopšte nisu u istoj ravni za takozvano pravo i pravdu međunarodnog faktora i da su strani tužioci i sudije u BiH prisutni samo da napišu istoriju onako kako su je oni prezentovali u stereotipu o Srbima kao kolektivnim zločincima", rekao je Dodik.

 

On je istakao da je najnovija odluka Tužilaštva BiH "potpuno derogirala pravosudne institucije BiH" i da predstavlja veći udarac BiH nego što je mogao da zamisli i sam tužilac Dejvid Švendimen.

 

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije može, kao i do sada, da procesuira sve postupke za zločine počinjene tokom ratnih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, izjavio je Vladimir Vukčević povodom obustave istrage u BiH u predmetu Tuzlanska kolona i najave iz Republike Srpske da će tražiti suđenja u Srbiji.

 

"Srpsko tužilaštvo ovlašćeno je za postupanje i procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije", kaže Vukčević.

 

Ne može se zanemariti stotine mrtvih vojnika u Bosni i Hercegovini, naveo je tužilac i dodao da je srpsko tužilaštvo 17 godina čekalo da BiH bilo šta uradi za zločin u Tuzli.

"Kada smo videli da se u Bosni ne radi ništa po tom pitanju pokrenuli smo istragu i u sklopu te istrage uhapšen je Ilija Jurišić. Sud je meritorno odlučio i osudio ga na presudu na koju ga je osudio", rekao je Vukčević.

 

Tužilaštvo, ponovio je on, ne bi imalo ništa protiv da Jurišić posle eventualne pravnosnažne presude izdržava kaznu u BiH i naveo da je ta inicijativa u bosanskoj javnosti zlopotrebljena i pogrešno tumačena.

 

Vukčević je istakao da je regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina na izuzetno visokom nivou, izuzev sa BiH sa kojom još nije potpisan sporazum o progonu počinilaca ratnih zločina.

 

"Saradnja u regionu je neophodna i na izuzetno visokom nivou je izuzev sa Bosnom. Mi smo bili za to da se potpiše sporazum kao što je to urađeno sa Hrvatskom i Crnom Gorom ali oni su to odbili", naveo je on.

 

"Pravda mora da se zadovolji, zbog žrtava pre svega", kazao je on ocenjujući da je kada je reč o suočavanju sa ratnim zločinima kod ljudi došlo do potiskivanja stvari koje su se događale u prošlosti.

 

Vukčević je rekao da je srpsko tužilaštvo došlo do četiri nova svedoka u slučaju trgovine ljudskim organima na severu Albanije i Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

"Mi u ovoj fazi samo dokazujemo da je takav monstruozan zločin izvršen da je došlo do trgovine ljudskim organima, ali smo daleko od izvršilaca. Imamo nove dokaze u tom pravcu koji će biti prezentirani najpre specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju a zatim i javnosti", rekao je Vukčević.

Oštro je reagovao i predsednik skupštine RS Igor Radojičić, koji je izjavio da je odluka tužilaštva BiH skandalozna. "Poslednja odluka Tužilaštva BiH predstavlja poniženje za RS i srpski narod", rekao je Radojičić i dodao da ratni zločin ne može zastareti niti biti amnestiran.

"Ovde postoje žrtve i svedoci, događaj se desio i ne može se tvrditi da ga nije bilo, samo je pitanje da li će sutra neki drugi tužilac i drugi sud uraditi ono što se mora uraditi, a to je da se procesuiraju oni koji su počinili ratne zločine", rekao je Radojičić.

On je istakao da, bez obzira na ovu odluku, treba nastaviti istragu u vezi sa ratnim zločinima u Tuzlanskoj koloni, kao i u Doborovoljačkoj u Sarajevu i drugim zločinima.

I Srpska demokratska stranka je osudila najnoviju odluku međunaordnog tužioca, kome je juče završen mandat u BiH, i zatražila od vlade RS da, zbog obustavljanja istrage za ratne zločine počinjene nad "Tuzlanskom kolonom" i srpskim stanovništvom s područja Konjica, hitno predloži skupštini mere zaštite interesa RS i njenih građana od političkih odluka Tužilaštva i Suda BiH.

"Prva od tih mera mora biti zahtev Tužilaštvu RS da bez odlaganja pokrene procese u ovim slučajevima pred pravosuđem RS", navodi se u saopštenju opozicionog SDS.
 

Povodom najnovije odluke tužilaštva BiH reagovale su i druge politčke stranke u RS, kao i udruženja boraca.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here