EPA/Stephanie Lecocq
Milorad Dodik

Referendum za opoziv gradonačelnika Bijeljine koji su inicirali SNSD i još 15 stranaka i organizacija nije uspeo. Ljubiša Petrović je dobio, za mnoge iznenađujuću, ogromnu podršku građana na biralištima. Protiv opoziva je glasalo 32.294 birača, a “za” je bilo tek 14.954 građana što je u opozicionim krugovima iz kojih dolazi Petrović (SDS) ocenjeno kao klasičan debakl lidera SNSD-a Milorada Dodika u ovom semberskom gradu.

– Ono što se dogodilo u našoj Bijeljini je bila simbolična najava proleća, probudili smo se, a ja duboko verujem i znam da će ovaj događaj biti prekretnica za brojne promene koje će uslediti i koje će označavati talas pozitivnih promena i nastupanje nekih lepših i srećnijih vremena u ovoj našoj zemlji na brdovitom Balkanu. Narodna pobeda koja se dogodila je nestvarna, disali smo svi kao jedno i pokazali da kada se narod udruži ni moć, ni novac, ni ucena, ni kriminal, ni brutalne medijske provokacije, ni svi pritisci, zastrašivanja i pretnje nam ne mogu ništa – izjavio je juče Petrović.

Opoziv su službeno pokrenuli odbornici iz skupštine grada okupljeni oko SNSD-a. Pokazalo se da su loše procenili stanje na terenu i snagu gradonačelnika koji od izbora 2020. godine radi bez podrške parlamenta imajući u vidu da su skupštinsku većinu formirale stranke oko SNSD-a. Iz tabora koalicije koja je nameravala da sruši gradonačelnika proteklih dana stizale su optimistične izjave. Međutim, u nedelju uveče morali su da priznaju poraz.

– U politici postoje i pobede i porazi, ovog puta mi smo poraženi i čestitamo drugoj strani – rekao je šef gradskog odbora SNSD-a Miroslav Milovanović.

Na pitanje novinara da li će biti promena u Gradskom odboru SNSD zbog poraza, Milovanović je rekao da to treba pitati Milorada Dodika.

– Sve stranke koalicije dale su svoj maksimum. Mi smo rekli razloge i pokrenuli opoziv, građani su rekli svoje i mi moramo poštovati njihovu volju – dodao je Milovanović.

Bivša predsednička kandidatkinja opozicije Jelena Trivić koja je zdušno podržala Petrovića navela je da Dodiku nisu pomogle ni pretnje ni ucene ni koalicija od 15 stranaka.

– Kako sam napisala pre nekoliko sedmica, tako je i bilo, Milorad Dodik polomio je zube u Bijeljini – ističe Trivićeva.

Raspuštanje parlamenta?

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi Srpske, nakon neuspelog referenduma trebalo bi da usledi raspuštanje gradskog parlamenta koji je pokrenuo neuspešan opoziv. Tu odluku mora da donese Vlada Srpske, a potvrdi je republički parlament. Međutim, veliko je pitanje da li će se to dogoditi. U proteklih nekoliko godina dešavalo se da referendumi o opozivu ne uspeju, ali se nikad nije dogodilo da neki parlament bude raspušten.