EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Posle usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti crnogorski predsednik Milo Đukanović našao se u ozbiljnom problemu i kod kuće i na strani. Dok se širom Crne Gore održavaju masovni protesti građana mediji pišu da je Đukanovićeva stranka uzdrmana, a on ni komšijama više nije drag gost.

To je potvrdio i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, obelodanivši da se nije saglasio sa hrvatskim i bošnjačkim predstavnicima Željkom Komšićem i Šefikom Dažferovićem da Đukanović bude pozvan u službenu posetu.

– Imajući u vidu trenutnu situaciju u Crnoj Gori, nisam dao saglasnost za dolazak crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u službenu posetu BiH

Mislim da treba sačekati s tim i kasnije o tom pitanju odlučivati – rekao je Dodik.

Njegov stav pozdravio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, uz opasku da je predsednik Crne Gore postao problem ne samo, kako se pokazuje, za većinsku Crnu Goru, već i za čitav region.

– Posebno bih pozdravio odluku člana Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda, što je iskazujući javno snagu i srpsku solidarnost sa sunarodnicima u Crnoj Gori zaustavio dolazak Mila Đukanovića u Sarajevo. Đukanović bi tu priliku iskoristio upravo za borbu protiv Dodikovih sunarodnika – kazao je Mandić za “Vesti”.

Istovremeno, na društvenim mrežama pojavio se snimak, na kojem se vidi kolona oklopnih policijskih vozila pod pratnjom džipova, kako ulazi u Podgoricu. Objavio ga je lider Prave Crne Gore Marko Milačić na svojoj Fejsbuk stranici. On je naveo da “iz pravca Nikšića u 8,35 u Podgoricu stižu oklopna vozila”.

Mandić objašnjava da je povodom te kolone zvanično saopšteno da je reč o uobičajenom radu i da je stanje redovno.

– Mislim da sa tim vozilima hoće da zastraše građane. To su neki stari oklopni transporteri i, kao i Milo Đukanović, svi iz komunističkog vremena, pa bi bilo dobro da se što pre nađu na otpadu – Milo na političkom, a transporteri u starom gvožđu – zaključio je Mandić.

Inače, podgoričke “Vijesti” prenose navode analitičara da je Đukanovićev DPS izglasavanjem Zakona o slobodi veroispovesti sebi naneo nesagledivu političku štetu, čega su svesni i u samom vrhu te partije, pa neće “skrštenih ruku” posmatrati razvoj situacije.

To je, navodi se, jasno i iz poruka koje se šalju posle sednica opštinskih odbora DPS, koje obilaze visoki partijski zvaničnici i svakodnevnog insistiranja da su litije politički skupovi upereni protiv države.

Vreme je za status EU kandidata

BiH bi trebalo da dobije kandidatski status od EU, istovremeno sa Severnom Makedonijom i Albanijom, poručio je Milorad Dodik.

– Imajući u vidu da je EU tim zemljama odbila status kandidata, BiH treba da pritisne i do tog statusa pokuša da dođe u maju ili u neko isto vreme kad i te zemlje. Istovremeni status kandidata sa Albanijom i Severnom Makedonijom doneo bi sasvim drugu dinamiku – rekao je Dodik i naglasio da BiH treba da pokaže da je sposobna za to. U osvrtu na kriterijume za članstvo, on je ocenio da 15 zemalja članica sada ne bi mogle da ih ispune za godinu dana.

– Kao zemlja koja se pridružuje EU na kraju BiH je dobila najrigoroznije kriterijume. Mislim da 14 uslova treba podeliti na one koji se mogu ispuniti i da se oni koji nisu sada sprovodivi ostave u kondicionalu za naredne dve do tri godine, ali da BiH dobije kandidatski status – izložio je svoje mišljenje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, naglasivši da je taj predlog izneo i ambasadorima članicama EU.

Šarović bi opet u Sarajevo

Povodom najave predsednika SDS Mirka Šarovića (na slici) o zakazivanju hitne sednice Skupštine Republike Srpske, Dodik je rekao da nema ništa protiv. Šarović je, inače, kazao da je Dodik priznao da je BiH u MAP što je “izdaja RS”.

– Mi se ne možemo povući iz MAP-a, ali nema ono što je potrebno za aktiviranje članstva u NATO, a to je Godišnji nacionalni program. I Plan reformi nije to. Šta da objašnjavam Mirku Šaroviću? Nemam ništa protiv da se zakaže sednica. Ovo je samo još jedan pokušaj Šarovića da dobije novi mandat u Sarajevu da bi nastavio izdaju Republike Srpske – poručio je srpski član Predsedništva BiH.