pixabay.com

Lubenice su idealan način da se rashladite leti, ukusne su, a i osvežavajuće.

Međutim, u svom sastavu imaju nešto što može izazvati glavobolju i konfuziju.

Zbog gajenja u plastenicima, lubenice imaju višak nitrata, izjavila je doktorka opšte prakse Snežana Kalabić. Đubrivo koje se dodaje za veći prinos je veštačko i sadrži ovu supstancu. Zbog toga ne treba jesti hranu koja nije u sezoni, uključujući lubenice.

– Znate kada je vreme za lubenice, sačekajte početak avgusta da počnete da ih konzumirate. Uzgajivači koriste velike količine azotnih materija i veštačkih đubriva, zbog čega lubenice sadrže mnogo nitrata, daleko više od preporučene doze – rekao je lekar i objasnio kakav će efekat ova supstanca imati na organizam.

– Procesom varenja se pretvaraju u druge supstance i na kraju u nitozamin, koji će izazvati nelagodnost nakon nekoliko sati nakon konzumiranja. Prvo će se javiti bol u stomaku, mučnina, povraćanje ili dijareja, ali neki ljudi mogu da dožive i pospanost, glavobolju i konfuziju. To se dešava zato što nitozamin smanjuje sposobnost transporta kiseonika do ćelija – upozorila je ona.

Deca i stari mogu dodatno da pate jer su grupa sa nižom telesnom težinom, pa brže osete štetno dejstvo nitozamina. Ovaj lekar je takođe rekao hroničnim pacijentima koji uzimaju terapiju da izbegavaju rane lubenice, lekovi u kombinaciji sa azotnim supstancama mogu izazvati neželjene reakcije.

1 COMMENT

  1. Pa jel ima u ovoj zemlji neka inspekcija da kontroliše bilo šta ili da mi idemo da merimo nitrate po pijaci kad nam ponude da iseku lubenicu, da bi videli da li je dobra???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here