“Dole kralj, nećemo monarhiju”

0

Protesti protiv kralja i monarhije u Madridu
 

Protesti se dešavaju dok traju pripreme za krunisanje budućeg španskog kralja Felipe Šestog. Protivnici monarhije počeli su da se okupljaju u Madridu od ponedeljka, 2.juna, kada se španski kralj Huan Karlos odrekao prestola u korist sina.

"Španija će sutra biti republika!", uzvikivalo je desetine hiljada demonstranata, noseći zastave u bojama druge španske republike koja je trajala od 14. aprila 1931. do 1. aprila 1939. godine.

 

Španski kralj je bio veliki ženskaroš

 

Nekoliko levičarskih političkih stranaka i građanskih organizacija, koje je pozvalo na demonstracije, zatražilo je održavanje referenduma o budućnosti monarhije u državi.

Princ naslednik Felipe (46) priprema se da zameni oca i postane budući kralj Španije. Očekuje se da će polaganje zakletve biti organizovano 19. juna u Parlamentu, kao što nalaže španska tradicija.

 

Prethodno će Predstavnički dom 11. juna, a potom i Senat glasati o zakonu koji omogućava abdikciju Huana Karlosa. Kralj Huan Karlos (76) došao je na presto u novembru 1975. godine, posle smrti diktatora Fransiska Franka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here