Doneli srce iz srca Srbije

0

– Ugasite mobilne, prota Nikola vas čeka na večernju – odmah je goste upućivao Dragoslav Đurić, predsednik "Izvora" .

 


 

I, časkom se crkva ispuni, mladost se prepustila molitvenoj tišini, a prota Nikola je govorio:

Umorni i raspoloženi

Umorni od dugog puta i raspoloženi, ovako su pričali mlađani folkloraši:
– Iz Zvečana smo, sa severa Kosova i Metohije. Znate, naš je svet mali. Trenutno je mirno, ali nema mesta za izlaske, moramo kući da se vraćamo ranije, roditelji brinu. Evo, ja odmah prijavljujem: iz Zvečana bih u Pariz preneo – naš mentalitet, a iz Pariza u Zvečane – veličinu, mir i slobodu – kaže Miloš Radivojević.
– Bilo je dugo i naporno, ali i vredi. Doneli smo igre iz Gnjilana, Metohije… Mnogo smo uzbuđeni, jer dolazimo našem narodu. S nama su i naši veterani, oni glume u svadbenim običajima. Naravno, videćemo znamenitosti najlepšeg grada, nešto ćemo i kupiti – priča Katarina Vićentijević.

"Molimo se za sve koji od Boga očekuju milost", da bi u svojoj dobrodošlici svima čestitao Spasovdan, pa opisao hram u kojem se pariski Srbi mole 46 godina, a vernici često šalju pomoć deci na Kosovu. Saopštio je i da se tu naša deca uče veri i običajima, istakao radost zbog dolaska ove mladosti, blagosiljao njihov put i boravak i ovako zaključio:

– Daće bog da mi ovu parohiju uredimo kao Pećku.

Dođe na red večera, mnogo mirisna, a odvijala se po taktu grupe "Šengen", koja je počela sa setnim "Tamo daleko".

– Svi smo prvi put u Parizu. Dolazeći, svakim kilometrom raslo je uzbuđenje, zbog susreta sa našom braćom, zbog mosta koji gradimo, zbog novih prijateljstava – priča Nenad Radenković, predsednik KUD-a "Zvečan".

Do njega je Ilija Janićijević, predstavnik opštine Zvečan.

– Putovali smo 37 sati, eto, izdržali, zbog Pariza i ljubavi prema vama, kao delu naše otadžbine. E, što ste nas lepo dočekali! Mnogo hvala!

Umetnički direktor Slaviša Miljković ističe humanitarni značaj predstojećeg nedeljnog koncerta posvećenog kosovskoj deci, pa otkriva da su se dobro pripremili kako bi pokazali deo svog običajnog folklora, dok koreograf Dejan Milisavljević ističe da je ovo prvi humanitarni koncert i da u tu akciju poziva sve dijasporce širom sveta.
 

– A, jeste, ima razlike između folkloraša u Srbiji i u rasejanju. U Srbiji se okupljaju da bi putovali, a u dijaspori srcem čuvaju nacionalni identitet. Svi smo se upecali na ovaj novi vid saradnje, od folklora do običaja, tradicije, jezika… Ukratko, svi smo jedno!
 

Nema treme

– Pariz je grad umetnosti, kulture, mode, šarma, svetlosti, joj, još ne verujem da smo ovde – srčan je Boban Krstović.
– Nije kod nas lako. Uslovi su teški, probe su dva-tri puta nedeljno, zavisi od električne energije. Nošnje imamo, a voleli bismo da ih je više. Ne, nemamo tremu, pa mi jedva čekamo da nastupimo pred svojima. Da, ja sam najstariji, imam 23 godine, a Milica je najmlađa sa 16 godina – objašnjava Jovica Đurić.

 

Darovi

Bračni par Jakovljević, Dragan je Beograđanin, a Dragana iz Srebrenice, prvi su darodavci za decu Kosova.
– To je normalno, ko će im pomoći – ako nećemo mi!

 

Svi na koncert

Sutra će u Teatru Addžar, 4. sljuare Rapp
, u 7. arondismanu biti održan humanitarni koncert "Srcem za srce Srbije", celokupan prihod biće predat u ruke nezbrinute dece sa Kosova i Metohije. U programu učestvuju Ivana Žigon i "Kosovski božuri", hor "Rasanke" (Novi Pazar), Kud "Zvečan" (Zvečan), SKD "Izvor" (Pariz) i orkestar "Branko Cvetković" (Beograd). Početak je u 16.30.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here