Printscreen/X
Đorđa Meloni i Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban juče je podržao dogovor o ogromnom paketu pomoći Ukrajini. Iako se nagađalo da će Orban na jučerašnjem sastanku EU opet blokirati sporazum, sastanak je trajao samo sat vremena, nakon čega je objavljeno da su dogovor podržale sve države članice.

“Politiko” sada piše da su za uveravanje Orbana zaslužni italijanska premijerka Đorđa Meloni i francuski premijer Emanuel Makron. “Melonijeva je vodila razgovore sa Orbanom zbog njihovog dugogodišnjeg odnosa”, rekla su dvojica diplomata za “Politiko”.

Odluka, doneta juče na samitu u Briselu, bila je ključna za čelnike EU koji su želeli da iskažu podršku Ukrajini, dok su istovremeno pokazali da su u stanju da obuzdaju mađarsku pobunu. Orban je više puta pretio da će upotrebiti taktički veto na niz evropskih pitanja kako bi izvukao novac iz EU.

Ulazeći juče na sastanak, čelnici su naglasili da bi, iako je dogovor bez Mađarske moguć, to Rusiji signaliziralo nedostatak evropskog jedinstva.

Meloni pojačala napore…

Ljudi bliski Meloni rekli su da je ona započela svoj takozvani “diplomatski rad” pre nekoliko meseci, da je održavala razgovore i sastanke na kojima su učestvovali razni ministri i zvaničnici, čak i pre nego što 27 lidera nije uspelo da postigne dogovor o pomoći Ukrajini u decembru, jer Orban to ne bi podržao.

I u sredu uveče izaslanstva su radila do kasno u noć kako bi osigurala da Orban ne minira sporazum.

Ove nedelje, Meloni je pojačala svoje napore, piše “Politiko”, razgovarajući sa Orbanom preko telefona, sastavši se s njim u otmenom briselskom hotelu “Amigo” na sat vremena razgovora, i ponovo u četvrtak ujutro pre početka sastanka.

I Makron se uključio…

U sredu uveče francuski predednik Emanuel Makron takođe se sastao sa Orbanom, nakon što je nedeljama pokušao da izgraditi mostove s njim. Ranije ovog meseca pokušao je da pridobije mađarskog premijera tokom ručka u Jelisejskoj palati. Tokom tog ručka Makron je zamolio Orbana da podeli svoju viziju kako bolje integrisati istočne zemlje EU.

Makron je odigrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglasile su diplomate. “Nikad nije želio da antagonizuje Orbana, već je želeo da ga pridobije za sebe. To je pristup koji se danas isplatio”, rekao je izvor blizak francuskom predsedniku. “Ove ofanzive omogućile su predsedniku Evropskog saveta, Šarlu Mišelu da odmah započne samit objavom dugo očekivanog dogovora”, rekao je jedan zvaničnik upoznat sa raspravom u prostoriji.

“Spasen Orbanov obraz kod kuće”

Mišel je preskočio formalnosti, brzo izlažući detalje sporazuma sa Orbanom, na koji se nijedan čelnik nije bunio, uključujući male ustupke Mađarskoj. Godišnja rasprava o paketu pomoći i “ako je potrebno” revizija za dve godine “omogućili bi Orbanu da spasi obraz kod kuće”, rekao je jedan diplomata EU.

Mađarska je razvoj situacija predstavila kao pobedu Budimpešte. Orbanov politički direktor Balaž Orban tvrdio je da je Budimpešta dobila šta je htela od samita.

“Na kraju prve godine mora se ponovo pregovarati o pomoći Ukrajini, a na kraju druge godine celo pitanje će se ponovo razmotriti u kontekstu budžeta EU za sledeći period”, napisao je Balaž Orban na platformi “X”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da Orbanu nisu dati dodatni ustupci, a isto je učinio i nemački kancelar Olaf Šolc na pres konferenciji nakon samita.

“Pokazali Mađarskoj ko je glavni”

Još važnije od pridobijanja Budimpešte bila je dodata rečenica u tekstu koja referiše na ranije zaključke samita, a koji garantuju da je način na koji Evropska komisija ocenjuje vladavinu prava u Mađarskoj pošten i objektivan. To je učinjeno kako bi se obnovilo duboko nepoverenje koje Budimpešta ima prema Komisiji u pogledu isplate novca Mađarskoj.

“Orban je dobio obavezu da se s njim postupa pravedno”, rekao je jedan diplomata EU.

Diplomate i zvaničnici rekli su da je Orban jednostavno morao da popusti kako bi izbegao veliku političku krizu. A uoči objave u četvrtak, lideri se nisu ustručavali da pokažu Mađarskoj ko je glavni.

– Mađarskoj je potrebna Evropa. Takođe bi trebalo videti šta Mađarska dobija svojim pripadanjem Evropi – rekla je estonska premijerka Kaja Kalas ulazeći na sastanak.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here