EPA-EFE/Julien Warnand
Viktor Orban

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je da je postignut dogovor o 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu.

“Svih 27 lidera dogovorilo je dodatni paket podrške Ukrajini od 50 milijardi evra u okviru budžeta EU. Ovo zatvara postojano, dugoročno, predvidivo finansiranje za Ukrajinu”, napisao je Mišel na društvenoj mreži “X”.

On je dodao i da EU preuzima vođstvo i odgovornost u podršci Ukrajini.

Glavna prepreka za izdvajanje pomoći Ukrajini bila je Mađarska, a britanski “Fajnenšel tajms” je pisao da će na samitu, u slučaju da paket bude blokiran, i zvanično biti objavljeno o nekonstruktivnom ponašanju mađarskog premijera Viktora Orbana i da neće odobriti novac za Budimpeštu iz evropskih fondova. Mađarske vlasti su na to uzvratile da neće podleći uceni.

Podsećamo, na samitu u Briselu, održanom sredinom decembra prošle godine, Mađarska je stavila veto na taj paket pomoći. Sredinom januara mađarski premijer Viktor Orban je rekao da ako Evropska unija ne prihvati plan Mađarske za finansiranje Ukrajine, Budimpešta će biti prinuđena da obustavi taj proces.

Mađarska je blokirala većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi za vojnu pomoć za naredne četiri godine, kao i 50 milijardi makrofinansijske pomoći za period od 2024. do 2027. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here