Vesti
Sakib Mahmuljin

Pravosudni organi BiH i dalje nemaju nikakve informacije o tome gde je i šta radi osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin. Iako je Sud BiH još 28. novembra raspisao međunarodnu poternicu sa ciljem hvatanja bivšeg oficira tzv. Armije BiH koji je nakon izricanja presude pobegao u Tursku, iz te zemlje u Sarajevo nisu stigle informacije ni kada će biti izručen, ni da li je uopšte pronađen.

Podsetimo, nekadašnji komandant Trećeg korpusa bošnjačke armije pobegao je iz BiH u Tursku nakon što je krajem aprila 2022. pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za zločine nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine. Od tada mu se gubi svaki trag.

– Niko ga ozbiljno ni ne traži. Kao da svi čekaju da ceo slučaj bude zaboravljen – poručuju iz Srpske.

I dalje ostaje nejasno da li Mahmuljin ima državljanstvo Turske. Ako se ispostavi da ima, do izručenja gotovo sigurno neće doći, jer gotovo nijedna svetska zemlja ne izručuje svoje državljane. Dok se čekaju informacije o Mahmuljinu, stigla je vest iz Švedske da je početkom januara u toj zemlji uhapšen Dedo Odobašić kojeg pravosuđe BiH tereti za zločine nad Srbima u Brodu početkom rata 1992.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila zatražila je da zločinac Sakib Mahmuljin odmah bude uhapšen u Turskoj, kao što je to učinjeno sa Dedom Odobašićem u Švedskoj.

– Neprihvatljivo je da pored svih naših apela ništa nije urađeno po pitanju hapšenja Sakiba Mahmuljina, koji već više od godinu dana “letuje” u Turskoj – navela je predsednica udruženja Isidora Graorac.

Ona je istakla da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske traže da Mahmuljin odmah bude izručen BiH, kako bi se našao iza rešetaka gde je već odavno trebalo da bude. Graorčeva je podsetila da je Mahmuljinu omogućeno da bez ikakvog obzira napusti BiH u koju se neće ni vratiti.

– A zašto bi kada može slobodno da uživa u Turskoj gde ga ništa neće podsećati na monstruozne zločine koji su učinjeni nad srpskim zarobljenicima na Ozrenu – istakla je ona.

Zločini u Brodu

Ministarstvo pravde BiH poslalo je švedskim vlastima molbu za izručenje Dede Odobašića, koji se dovodi u vezu sa zločinima u Brodu. Reč je o događajima od marta do septembra 1992. kada je Brod bio pod kontrolom bošnjačkih snaga i hrvatske vojske. Predstavnici udruženja proisteklih iz rata u Brodu tvrde da bi Odobašić mogao da bude ključni čovek i za informacije o slučaju nestanka Roma iz dva autobusa, koje su muslimanske i hrvatske snage presrele leta 1992. od kada im se gubi svaki trag.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here